Glas Javnosti

ČIKAGO PROGLASIO VIDOVDAN SVOJIM PRAZNIKOM: Amerikanci zvanično proslavljaju SRPSKU SLAVU (FOTO)

Rasejanje
Autor: Glas javnosti

Čikaška gradonačelnica Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga.

Ovu odluku je donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na "Serbian miror".

Odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Kako je istakla gradonačelnica ova odluka je doneta i zbog toga što, Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti- univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana.

Foto: Youtube/Printscreen

Podseća se da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

Gradonačelnica ističe da je Vidovdan jedan od najvažnijih kulturoloških praznika za Srbe širom sveta - dan kada se odaje počast srpskom porazu od Otomanskog carstva i pet vekova nasilne vladavine zbog odbijanja ljudi da voljno prihvate tuđu vlast.

S obzirom, kako je istakla gradonačelnica da se "slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti - univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana".

- Sada, stoga i Lori Lajtfut, gradonačelnik grada Čikaga ovim proglašava 28. juni 2021.godine koji će biti Vidovdanski dan u Čikagu i ohrabruje sve stanovnike da se pridruže u proslavi ovog dana i svemu što on predstavlja - navodi se proklamaciji.

(Glas javnosti)

       

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS

POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽA


HOROSKOP