Glas Javnosti

CRKVA SAVETUJE VERNIKE: Ovako u vreme korone treba slaviti slavu!

Porodica
Autor: Glas javnosti

Pred nama je sezona slava a u vreme pandemije korona virusa jasno je da proslava krsnih svetaca neće biti moguća kao prethodnih godina.

SPC i eparhije u Crnoj Gori izašle su sa saopštenjem o načinu proslavljanja krsne slave za vreme epidemije.

Krsne slave ove godine treba proslaviti skromnije, osveštanjem slavskog kolača i u krugu porodice, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju i svakodnevni porast broja zaraženih novim virusom korona u Crnoj Gori, poručeno je danas vernicima iz Mitropolije crnogorsko-primorske i eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori.

Pravoslavni vernici i svi ostali građani pozvani su na poštovanje zdravstvenih mera i lekarskih uputstava radi stavljanja pod kontrolu bolesti kovid 19.

-Ne sme se dozvoliti da ova bolest zaustavi život, pa ni duhovni i crkveni, ali je neophodno da se pridržavamo, koliko god je moguće, mera predostrožnosti, da bismo umanjili štetne društvene posledice epidemije i, što je najvažnije, uticali na smanjenje broja izgubljenih života zbog ove bolesti- saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske, Eparhije budimljansko-nikšićke, Eparhije mileševske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

U saopštenju se naglašava da je u ovakvoj situaciji lepše i blagoslovenije brinuti o dobrobiti bližnjih, te ističe da je ovo možda odlično vreme za podsećanje na to da je krsna slava, prvenstveno i iznad svega, duhovno slavlje.

-Znamo da, nažalost, naše proslave često znaju da prerastu u zabave u kojima se zaboravlja duh pobožnosti i umerenosti, udaljavajući nas time od njihovog smisla i značaja. Proslava slave u vreme epidemije može da bude prilika da naglasak u našem slavlju postavimo upravo tamo gde on treba da bude - u molitvi i blagodarnosti Bogu- napominje se u saopštenju Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori.

U saopštenju se podseća da je Crkva, odmah po proglašenju epidemije u martu prekinula organizaciju masovnih litija, koje su tada išle ulicama crnogorskih gradova iz poznatih razloga, te i mnoge druge aktivnosti svela na minimum ili ih privremeno obustavila.

Mnoge proslave, osveštanje hramova, naučni skupovi i okrugli stolovi, a prvi put posle više od 20 godina, i dečji sabor, koji su bili planirani za proleće, leto i jesen ove godine otkazani su ili odloženi.

Neki od najvećih hrišćanskih praznika, kao što je praznik Vaskrsenja Hristovoga, proslavljeni su umnogome drugačije nego što je to slučaj u redovnim uslovima.

-Stoga, rukovodeći se, nedavno primljenim, umesnim i razboritim pismom Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ali i namerom koju smo imali i pre njega, pozivamo pravoslavne vernike, naročito one koji će u narednom periodu proslavljati krsne slave, da ove godine to urade uzdržanije i skromnije nego inače- navodi se u saopštenju.

Iz Mitropolije i eparhija SPC u Crnoj Gori pozivaju sve vernike i sve građane da praštaju jedni drugima i da ne zaborave ono što je u poslednje vreme često ponavljao Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit Amfilohije, a to je da su bogomržnja i bratomržnja opakiji virusi od bilo kojeg poznatog virusa.

-Od njih treba više da se čuvamo i priležnije isceljujemo nego od ovih bolesti koje nam muče telo, jer se čovek od njih teže oslobađa i ostavljaju teže posledice, kako na pojedince, tako i na ceo narod- ističe se u saopštenju. 

(Glas javnosti/ Srbija Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP