Glas Javnosti

RADOŠ BAJIĆ PREPONOSAN: Na Kapitol hilu održana premijera filma "Heroji Halijarda"

Kultura
Autor: Glas javnosti

Priča o operaciji "Halijard" u kojoj su srpski seljaci spasili živote američkim pilotima prikazana u Americi.

Prvi put je u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država prikazan jedan srpski film - "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, koji pokazuje prijateljstvo Srba i Amerikanaca u Drugom svetskom ratu.

U organizaciji kopredsedavajuće Srpskom kongresnom kokusu Klaudije Teni i ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića, na Kapitol hilu je održana vašingtonska premijera filma reditelja Radoša Bajića, koji je na svom instagram profilu pokazao koliko je ponosan zbog ovog velikog događaja. On je, između ostalog, istakao da je bio u prilici da se obrati uvaženom skupu i zahvali na velikoj časti koja mu je ukazana.

Obraćajući se prisutnima, ambasador Đurić je istakao da se ovim događajem u srcu američke demokratije podseća na činjenicu da se ove godine obeležava 80. godišnjica herojske operacije "Halijard", kada su srpski seljaci spasili živote blizu 500 američkih vazduhoplovaca.

- Sama činjenica da se film Heroji Halijarda prikazuje u američkom Kongresu je dostignuće po sebi, s obzirom na to da je to rezultat političke odluke da se omogući prikazivanje jednog ovakvog filma koji glorifikuje ulogu srpskog čoveka - ukazao je Đurić i dodao:

- To je i prilika da zajedno sa kongresmenima iz obe partije, i Republikanske i Demokratske, i sa predsednicima Srpskog kokusa u Kongresu imamo diskusiju i debatu o ulozi Srba u Drugom svetskom ratu.

 

Na panel diskusiji pod nazivom "Odbrambeno partnerstvo Srbije i SAD: Od Operacije Halijard do danas", pored Đurića, govorili su i kongresmenka Klaudija Teni i kongresmen Emanuel Kliver kao kopredsedavajući Srpskom kokusu, zatim general-major Džon Heris, komandant Nacionalne garde Ohaja, državni sekretar u Ministarstvu odbrane Republike Srbije Nemanja Starović, kao i Džon Kapelo, predsednik Fondacije "Misija Halijard" kao moderator diskusije.

Kongresmenka Teni ocenila je da je Srbija kroz istoriju, kao i danas, predstavljala veoma važan deo odnosa SAD sa Evropom, kao i velikog saveznika, a da događaj u Kongresu nije samo prilika za sećanje, već i za prikazivanje istine o srpsko-američkim odnosima.

Govoreći o značaju srpske zajednice u Misuriju, decenijama unazad, kongresmen Kliver je ukazao da mu je i zadovoljstvo i čast da predstavlja tu zajednicu, i zahvalio ambasadoru Đuriću na partnerstvu i saradnji u promociji i jačanju odnosa Srbije i SAD.
Osvrnuvši se na 18 godina partnerstva oružanih snaga Srbije i američke države Ohajo, general-major Heris je okarakterisao film "Heroji Halijarda" kao katalizator šire konverzacije o srpsko-američkom partnerstvu i kao sredstvo dodatne edukacije američkog stanovništva o dugotrajnosti i dubini odnosa Srbije i SAD.


Sumirajući zajedničke aktivnosti na vojnom planu u proteklom periodu, državni sekretar Starović naglasio je da saradnja Srbije i SAD u oblasti odbrane i bezbednosti predstavlja najsnažniji i najbolji aspekt sveukupnih bilateralnih odnosa.

Pre same projekcije, prisutne je pozdravio reditelj Radoš Bajić, kao i filmska ekipa "Heroja Halijarda": producent Nedeljko Bajić, glumci Jelena Mur, Stiven Mur i Nikola Kent, kao i Aleksandra Martinović iz Telekoma Srbija, saopštila je ambasada Srbije u Vašingtonu.

Samo nekoliko dana ranije Radoš i Nedeljko Bajić slikali su se ispred Bele kuće, a u objavi na Instragramu slavni glumac i reditelj je napisao da imaju predlog za predsednika SAD.
- Probaćemo da predsedniku Bajdenu predložimo da pogleda naš film kako bi se podsetio na dobročinstvo, humanost i herojstvo srpskog naroda, koji je u proleće i u leto 1944. godine sa Galovica polja u Pranjanima spasio više stotina američkih i savezničkih pilota. Malo zbilje i malo šale - stoji, između ostalog, u opisu fotografije.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR