Glas Javnosti

POČELI 58. FILMSKI SUSRETI, našoj poznatoj glumici URUČENA NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nagradu “Pavle Vuisić” dobila Mirjana Karanović.

Festival glumačkih ostvarenja igranog filma “Filmski susreti” u Nišu, svečano je otvoren sinoć po 58. put na Letnjoj pozornici u Tvrđavi. Tradicionalno, prve večeri je uručena nagrada za životno delo “Pavle Vuisić”, a ovogodišnja dobitnica je glumica Mirjana Karanović. Muzički nastup glumaca uz pratnju dečijeg hora i vatromet obeležili su otvaranje festivala, nakon čega su prikazana tri filma.

Na otvaranju 58. Filmskih susreta, mnogobrojnoj publici poklonili su se glumci, među kojima su bili Milan Vasić, Jelena Jovičić, Slobodan Ćustć,  Teodora Bjelica,  Nada Blam, Branislav Lečić, kao i niški glumci Branislava Milić i Uroš Milojević. Mirjani Karanović je umetnički direktor festivala kao i predsednik Udruženja filmskih glumaca Rastko Janković, uručio nagradu za životno delo “Pavle Vuisić”.

Uručenje nagrade je ispratio gromoglasni aplauz publike, ali i veliki naklon ove istaknute glumice. Kako je u obraćanju rekla, pošto je dobila nagradu za životno delo, zahvalna je važnim ljudima u njenom životu. Govorila je o roditeljima, koji se nisu suprotstavili njenoj želji da bude glumica, već su kako kaže ćutke trpeli njenu ambiciju. Zahvalnost je istakla i svom profesoru glume Milenku Maričiću kao i Srđanu Karanoviću, koji joj je inače dao ulogu Petrije u filmu “Petrijin Venac”. Međutim, istakla je da svoju nagradu posvećuje osobi koja je od početka njene karijere bila s njom, a to je Branko Cvejić Cveja.

To je moj kolega, prijatelj, neko ko mi jako nedostaje pored mnogih kolega koji su nas napustili u poslednje vreme, na koje mislim svaki dan. Taj moj dragi kolega kome posvećujem ovu nagradu zato što je bio divan prijatelj i divan saradnik je moj Branko Cvejić Cveja. On nikada nije igrao neke velike uloge, osim Baneta Bumbara, ali je uvek bio tu za nas, sve glumce – rekla je Karanović.


Nadi Blam, predsednici ovogodišnjeg žirija, ključeve grada uručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Ova glumica je zvanično proglasila festival otvorenim. Osim nje, u žiriju će biti Branislav Lečić i Vladica Milosavljević.

U botaničkoj bašti u Parizu postoji sunčani sat na kome je latinskim slovima ispisano “Merim samo veselo vreme”. Neka vam ovaj festival počne veselo i lepo – poručila je Blam.

Inače, glumci su na početku svečanosti izveli pesme “Princeza” kao i “Za milion godina” uz pratnju Dečijeg hora Čarolija. Filmovi koji su bili prikazani tokom prve večeri festivala su: “Trag divljači”, “Ko živ, ko mrtav” i “Ovuda će proći put”, piše Media & Reform Centar.

Večeras će publika imati priliku da gleda filmove “Usta puna zemlje” režisera  Puriše Đorđevića, “Da li ste videli ovu ženu?” u režiji Matije Gluščevića i Dušana Zorića, kao i film “Manja” Nikole Končarevića.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR