Glas Javnosti

VATIKAN SE OBRATIO IZRAELU: "Ne možete opravdati pokolj"

Svet
Autor: Glas javnosti

Izrael je danas uputio Vatikanu protesnu notu i saopštenje kabineta kardinala Pjetra Parolina ocenio kao "žalosnu izjavu"

Vatikan je danas saopštio da ponovo upozorava da pravo Izraela na samoodbranu ne opravdava "pokolj" nedužnih civila u Gazi.


Vatikanski dnevni listi Osservatore Romano navodi da je sekretar kardinala Pjetra Parolina, zamenika papa Franje, reagujući na saopštenje izraelske ambasade koja je nazvala 
Vatikan "žalosnim", izjavio je da je reakcija Izraela na napad Hamasa 7. oktobra "neproporcionalna", prenosi ANSA.

"Za Svetu Stolicu žrtve su uvek na prvom mestu. Bilo da je reč o Izraelcima koji su ubijani u svojim kućama u kibucima dok su se pripremali za proslavu Simhat Tore, bilo da se radi o taocima koji su otrgnuti od svojih porodica, bilo da je reč o deci koja su poginula u bombardovanjima Gaze", navodi se u saopštenju.


Prema oceni Vatikana, niko ne može reći da je ono što se dešava u Pojasu Gaze "kolateralna šteta" u borbi protiv terorizma.


"Pravo Izraela na odbranu i da privede pravdi odgovorne za oktobarske masakre, ne može opravdati pokolj", navodi se u saopštenju kabineta kardinala Pjetra Parolina.


Izrael je danas uputio Vatikanu protesnu notu i saopštenje kabineta kardinala Pjetra Parolina ocenio kao "žalosnu izjavu".


"Suditi o legitimnosti rata bez uzimanja u obzir svih relevantnih okolnosti i podaka neminovno dovodi do pogrešnih zaključaka", navodi se u protesnoj noti izraelske ambasade upućenoj Svetoj Stolici.


Glas javnosti/D03S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR