Glas Javnosti

KOSOVO NEMA PODRŠKU ČLANSTVA ZA PRIJEM U UNESKO: Štitimo našu baštinu na Kosmetu

Politika
Autor: Glas javnosti

Naše kulturne i verske baštine na KiM su apsolutni prioritet u delovanju Srbije, kaže ambasadorka Srbije pri Unesku.

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili rekla je za Kosovo onlajn da je to što je Srbija treći put izabrana za člana Izvršnog saveta ove organizacije jasan signal ugleda, težine i uticaja koji Srbija ima, a koji će koristiti u angažmanu zaštite svoje kulturne i istorijske baštine na Kosovu. Ona takođe ističe da u ovom trenutku Kosovo nema podršku članstva Uneska za prijem u ovu organizaciju.

Ambasadorka kaže i da je Srbija bila samouverena i da je očekivala reizbor.

"To je nešto što je istakao i ministar Dačić, a isto i mi u više prilika. Bili smo razumno optimistični, ali nikad se ne zna, jer je to tajno glasanje, i vi ne znate u potpunosti ishod, ali možemo da kažemo da nismo iznenađeni uspehom i da smo oduševljeni brojem glasova. Mislim da nije bilo apsolutno dileme. Upravo sam završila sastanak Biroa Generalne konferencije gde su nam i kolege članice Biroa čestitale, i u čitavom nizu poruka koje smo dobili neposledno posle izbora svi ističu da je Srbija apsolutno pobednik, posebno u našoj elektoralnoj grupi. U našoj elektoralnoj grupi, kao i u arapskoj i azijsko-pacifičkoj je bilo takmičenje, odnosno, imalo je više kandidata nego broja slobodnih mesta. Tako da je samim tim, naš uspeh još veći“, rekla je Rastovac Siamašvili.

Ona ističe da ova pobeda otvara širi manevarski prostor u narednom periodu, u smislu srpskog angažmana u organizaciji.

„Naše kulturne i verske baštine na KiM su apsolutni prioritet u delovanju Srbije i ove stalne delegacije. Tako da će naše članstvo u Izvršnom savetu, koje ćemo koristiti za dalje promovisanje vidljivosti Srbije, neminovno pomoći i u daljim aktivnostima zaštite naše kulturne i verske baštine. Podsetila bih da je ovaj poslednji Komitet za svetsku baštinu apsolutno bez diskusije doneo odluku da se naša kulturna i verska baština na KiM zadrži na listi opasnosti, gde smo dobili ogromnu podršku članica Komiteta, i to je još jedna potvrda ugleda koji Republika Srbija uživa u Unesku“, rekla je ambasadorka.

Dodala je i da je jedan od razloga zbog kojih je Srbija dobila veliki broj glasova njena izbalansirana uloga.

„To je nešto što svi očekuju od nas, i dodala bih, u razgovorima sa kolegama i zvaničnicima Uneska, nakon reizbora, upravo je istican značaj balansirane uloge koju Srbija ima, i to je mislim jedan od razloga što smo dobili toliko veliki broj glasova“, istakla je ona.

Govoreći o izjavi albanske ambasadorke pri Unesku Besiane Kadare, koja je izjavila da je Kosovo "projekat na kome će se raditi" i da će se njegovo članstvo u Unesko desiti, Rastovac Siamašvili kaže da Kosovo apsolutno nema podršku.

„Unesko se ne bavi statusom teritorija i snažno insistira na depolitizaciji. Bez želje da komentarišem izjavu albanske ambasadorke, ali ako se ističe i potencira teritorijalni integritet i suverenitet nekih država, da je nemoguće prevideti i ne isticati potrebu zaštite integriteta i suvereniteta Republike Srbije. U smislu nekog budućeg zahteva Prištine mogu sa apsolutnom uverenošču da kažem da u ovom trenutku oni nemaju podršku članstva Uneska, i toga su svesni“, poručila je Rastovac.

Glas javnosti/Kosovo online

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR