Glas Javnosti

MILIĆ VUKAŠINOVIĆ: Da Brega nije mali gramzivi miš, 'Dugme' bi i danas sviralo u punom sastavu!

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

Doktor za rokenrol Milić Vukašinović decenijama je neko ko žari i pali muzičkom scenom i to ne samo muzikom već i svojim britkim jezikom. Vlasnik brojnih hitova rok i folk žanra, nekadašnji član Bijelog dugmeta i sadašnji frontmen 'Vatrenog poljupca' za Glas javnosti priča kako je još u februaru pobedio koronu, zašto ga prati usud snimanja novog albuma i zbog čega se ne bi vratio u 'Bijelo dugme'.

 

Kako doktor za rokenrol živi ove korona dane?

-Pa i da se nije desila ova pandemija Koronavirusa, ja kad nisam u studiju ili nisam negdje na svirci, uglavnom vrijeme provodim kod kuće, lektorišem treći dio svoje autobiografije i u pauzama izlazim na društvene mreže, na Tviter, Instagram i Feisbuk na kojem imam četiri profila i stranicu, pa i gitaru zasviram da mi ne omekša koža na jagodicama prstiju, jer kad omekša onda je bolno svirat i mogu i plikovi da se naprave.

Izjavili ste kako sumnjate da ste njoš početkom ove godine, pre zvaničnog proglašenja epidemije u Srbiji, preležali Koronu. Zbog čega imate takve sumnje?

-Pa otkriveno je da se Koronavirus nije prvi put pojavio u Vuhanu u Kini u februaru 2020, već da je još u oktobru 2019. otkriven prvi put u okolini Hamburga u Njemačkoj, valjda zbog silnih brodova i iz Kine koji pristaju u Hamburšku luku, tako da ga je i kod nas bilo sigurno još u decembru, zbog silnih Kineza kod nas. I meni je prvo napao nos i sinuse a ubrzo zatim pluća, sa temperaturnom groznicom, bolovima u kostima, opštom iznemoglošću i dubokim bolnim kašljem sa ikašljavanjem šlajma, jer pušenje nisam smanjivao a pušim dvije kutije dnevno i tek poslije sedam dana je moj imuni sistem uspio da neutrališa virus i kad se obznanilo širom svijeta da je pandemija Koronavirusa Covid-19, shvatio sam da sam ga ja među prvima preležao i pobijedio.

Da li vas ova svetska pandemija plaši?

-Ma kakvi plaši, već mi nije jasno zašto je stvorena ovolika euforija i panika u svetskim razmjerama zbog Koronavirusa, kad svake godine bude po jedna virusna epidemija gripa svugdje u svijetu pa i kod nas i statistika kaže da je za posljednje četiri godine od virusnog gripa u svijetu umrlo preko 60.000 ljudi, uglavnom starih i bolesnih, što je godišnje oko 15.000 i niko nije o tome ni pisao ni izvještavao i život se odvijao normalno.

foto: facebook

Kakvu sliku Evrope i sveta očekujete nakon završetka epidemije Korone?

-Očekujem užasnu ekonomsku krizu i recesiju goru od one 2008. i dug period ekonomskog oporavka, možda i par godina da se vratimo u stanje prije pojave Covid-a 19.

Zašto je baš Italija po vašem mišljenju bila prva na udaru kovida u Evropi?

-Pa kao prvo, Italija ima najstarije stanovništvo u EU a kao drugo, nisu bili spremni za tako zarazan virus kao što je Covid-19 i dozvolili su da im se masovno zaraze doktori i medicinsko osoblje po bolnicama i tek su onda saznali za Koronavirus kad je već bilo kasno a onda problem Italije kao i većine zapadnih, bogatih zemalja je u tome što oni imaju specijalizovane klinike gdje se za skupe pare vrše transplantacije organa i razne druge komlikovane operacije ali primarna medicinka zaštita im je zanemarljiva a koja je najbitnija kod pojave virusnih epidemija

Šta je vaš recept za osnaživanje imuniteta u ove dane?

-Pa ne samo u ove dane već za svako vrijeme, treba izbjegavati psihičke krize i padove jer onda pada i imunitet a najbolji način da je psiha stabilna i otporna na slabosti je da je seksualno napaljena, jer seksualna napaljenost predpostavlja seksualni čin a ljudski organizam i ljudski mozak su naspremniji i najučinkovitiji pred i za vrijeme saksualnog čina, kad je i imunitet najjači jer ne da da išta omete seksualnu radnju koja inače služi za reprodukciju vrste, osim užitka koji je sam sebi svrha.

foto: facebook

Obično se kaže da ovakve vanredne situacije i izolacije u umetnicima razvijaju najveća nadahnuća. Da li je i kod vas tako?

-Pa ja inače razmišljam dijalektički i zato znam da poslije svakog mračnog i tegobnog perioda dolazi do eksplozije dobrog raspoloženja i nadahnutog doživljaja života ali ja sam preživio i rat u Sarajevu, tako da mi je ovo kao banjsko uživanje u odnosu na onaj užas koji je trajao tri godine u Sarajevu.

Stiče se utisak da u Srbiji nijedna generacija ne može da prođe bez nekih trauma, ratova ili kriznih situacija poput ove danas?

-Pa to nas je i očeličilo, jer ono što te ne ubije, napravi te jačim i otpornijim.

Svaki put kada ste pripremali novi album dolazilo bi do vanrednih situacija, ratu Bosni, NATO bombardovanje, sad virus Korone… Da li je to neko bacio prokletstvo na vas?

-Upravo sam o tome pisao naTviteru, da nisam trebao krenuti u snimanje novog albuma sa namjerom naravno da ga izdam i da sam ja kriv za ovu pandemiju i totalni krah života jer se istorija ponavlja, kad sam trebao da izdam album ’92, izbio je rat u Sarajevu, taman da izdam album ’99. krene NATO bombardovanje I sad evo, krajem marta bio je određen termin da mi izađe najnoviji album, poslije dugo vremena i Covid-19 razori ne samo nas već cijeli svijet.

foto: facebook

Da li ćete kad sve ovo prođe predložiti Bregoviću da okupi Dugme ponovo u originalnoj postavi i započne novu eks ju turneju u znak pobede nad virusom?

-Pa da Bregović nije mali gramzivi miš koga je gladan k.rac napravio, grupa Bijelo Dugme bi svirala sve ovo što radi sa Alenom i Tifom u seoskoj varijanti sa pleh muzikom i ne bi samo zato da bi smanji troškove i uzeo više para, srozavao  instituciju zvanu grupa Bijelo Dugme ali avaj, mogu mislit koliki mu je č.ar kad mu non-stop g.zica zijeva za parama.

(Glas javnosti/S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR