Glas Javnosti

DAN KADA JE FREDI UKRAO ŠOU: Lekari mu pred nastup grupe QUEEN na LIVE AID koncertu rekli da ne izlazi, OSTALO JE ISTORIJA! (VIDEO)

Pop kultura
Autor: Glas javnosti

U danima pred sam nastup Fredi je članovima svog benda saopštio da boluje od novootkrivene smrtonosne bolesti i želeo je da to čuju od njega a ne iz britanske štampe. Bila je to sida, odnosno aids, od čijih će posledica i umreti novembra meseca 1991.

Potresne slike gladi u Etiopiji koje su 1984. godine predstavljene u televizijskoj emisji Majkla Berka na BBC javnom servisu, šokirale su britansku javnost i pokrenule debatu o tome kako pomoći gladnoj deci u Africi, čije su stanje brojni listovi poredili sa onim u nacističkim logorima.

Odjek je bio toliko jak da je britanski izvođač Bob Geldof komponovao dobrotvorni singl "Znaju li oni da je Božić" koji je 1984. prodat u rekordnom broju primeraka.

Ipak, originalna ideja o održavanju celodnevnog dobrotvornog koncerta potekla je od Boj Džordža. Njegov bend Culture Club nakon višenedeljne turneje po Britaniji održao je završni koncert na Vembliju kada su se bendu na bini pridružili i drugi izvođači.

Odlučeno je da koncert Live Aid bude organizovan na istom mestu, 13. jula, gde su se iza bine stadiona Vembli našli brojni velikani popularne muzike kako bi svojim autoritetom motivisali ljude širom sveta da doniraju sredstva za gladnu decu u Etiopiji.

Grupa Kvin bila je jedna od njih, a nastup Fredija Merkjurija i njegovog benda, tog dana zaseniće sve prethodne i potonje izvođače i ući u istoriju kao jedan od najznačajnijih izvođenja u istoriji rok muzike.

Veliki povratak posle nekoliko loših godina

Grupa Queen, možda i najveći rok sastav svih vremena, u godinama pre Live Aid nalazila se u stvaralačkoj krizi. Bend se još uvek oporavljao od loših kritika njihovih poslednjih albuma "Hot Space" i "The Works" a osim toga, Fredi Merkjuri se prvi put oprobao i u solo karijeri, i njegov debi sa pločom "Mr. Bad Guy" takođe je bio loše prihvaćen od kritike i muzičke javnosti.

Sebično ili ne, bendu je posebno bio važan nastup na Vembli stadionu, kojim su želeli da ućutkaju sve kritičare koji su prethodnih godina želeli da ih pošalju u zaborav.

Lekari mu savetovali da ne izlazi na binu

U danima pred sam nastup Fredi je članovima svog benda saopštio da boluje od novootkrivene smrtonosne bolesti i želeo je da to čuju od njega a ne iz britanske štampe. Bila je to sida, odnosno aids, od čijih će posledica i umreti novembra meseca 1991.

- Fredi se nije tog dana osećao dobro i lekari su mu savetovali da ne izlazi na binu - pričala je spisateljica Lesli An Džons koja je napisala jednu od Fredijevih bografija.

Ipak, Fredi je prepoznao momenat na kojem će poslednji put moći da zablista u punom sjaju i to je iskoristio na najbolji način.

- Bio je smiren, drmnuo je iza bine nekoliko vodki i gasio ih rozeom. Izašao je na binu a onda je nekako sve utihnulo, satovi kao da su se zaustavili i izgledalo je sve kao sekundi pred cunami kada se sve umiri a more se povlači pred kopnom - ispričala je Jones.

Sve je bilo spremno za nastup koji je trajao svega 22 minuta ali koji je ušao u anale istorije rok muzike.

Bend je prethodno odlučio da odsvira svoje najveće hitove, koji bi uz Fredijevu animaciju publike koja je brojala oko 72.000 duša, trebalo da podigne atmosferu na stadionu do usijanja.

Uz nekoliko tonova na klaviru umesto zagrevanja, Fredi je počeo da svira uvod njihove najpoznatije numere "Bohemian rapsody". Na klaviru poređane čaše sa Pepsi kolom u kojima se verovatno nalazilo i "nešto" alkohola.

Bend je u nepunih 22 minuta odsvirao sve šest pesama: "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga," "Hammer To Fall," "Crazy Little Thing Called Love,” "We Will Rock You," and "We Are The Champions" kao veliki krešendo samog nastupa.

U jednom trenutku međutim, u pauzi između pesama, Frediju kao da to sve nije bilo dovoljno. Svojim raskošnim glasom, na iznenađenje samog benda, počeo je da animira publiku demonstrirajući svoje glasovne mogućnosti, da bi ih publika u transu zatim ponovila.

Nakon toga usledilo je veliko finale uz pesmu "We are the champions", i istorija je bila ispisana a Fredijev modni izbor za to veče: bela potkošulja, narukvica oko bicepsa, bledi džins i prepoznatljivi brkovi, postaće redovan i prepoznatljiv kostimski asortiman na brojnim maskenbalima i evokacijama uspomena na bend Queen.

Koncert Live Aid uspeo je da prikupi oko 150 miliona funti pomoći za gladnu decu u Etiopiji.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR