Glas Javnosti

Sebastijan Kurc pred sudom zbog lažnog svedočenja

Svet
Autor: Glas javnosti

Bivšem konzervativnom kancelaru Austrije Sebastijanu Kurcu danas je počelo suđenje za lažno svedočenje u slučaju odvojenom od istrage o korupciji koja ga je primorala da ode sa funkcije, ali koja bi i dalje mogla da utiče na izbornu sudbinu njegove vladajuće stranke.

Kurc, koji negira sve optužbe, napustio je politiku, ali je vladajuća koalicija koju je formirao sa levičarskim Zelenima 2020. godine ostala na vlasti.

Slučaj se fokusira na to da li je Kurc lagao parlamentarnu istražnu komisiju kada je 2020. godine svedočio da kao kancelar nije bio umešan u odluku da se partijski saveznik postavi na čelo austrijske državne holding kompanije OBAG.

On je rekao da je bio obavešten samo o razmatranjima.

Ukoliko bude proglašen krivim, Kurcu preti kazna do tri godine zatvora ili, što je verovatnije, novčana kazna.

– Svakako je moje pravo kao optuženog da iznesem kako ja vidim stvari i da barem dam do znanja da li smatram da se moji komentari pogrešno tumače i da se moje reči izvrću protiv mene – rekao je Kurc (37) desetinama novinara u zgradi suda u Beču neposredno pre početka suđenja.


Dok su njegovi najbliži saveznici, poput bivšeg ministra finansija Gernota Blumela, takođe napustili politiku, mnogi konzervativci u sadašnjoj vladi su bliski Kurcu, uključujući kancelara Karla Nehamera, koji je bio njegov ministar unutrašnjih poslova.

Kurcova Narodna partija (OVP) je prema trenutnim istraživanja izjednačena sa opozicionim socijaldemokratama, daleko iza krajnje desničarske Slobodarske partije.

Zeleni su prisilili Kurca da se povuče pre dve godine, nakon što su tužioci protiv njega i još devetoro ljudi pokrenuli istragu zbog korupcije i sumnje da su zloupotrebili poverenje. Odluka o tome da li će se osumnjičeni teretiti još nije doneta.

Sumnja se da su javna sredstva, u vreme kada se Kurc takmičio da postane lider OVP, korišćena za naručivanje lažnih anketa, prema kojima je on bio daleko ispred partijskih rivala, a čije rezultate su objavljivali tabloidi.

Kurc je postao lider OVP 2017. godine i doveo je stranku do pobede na parlamentarnim izborima te godine, formirajući vladajuću koaliciju sa krajnje desničarskom Slobodarskom partijom, koja je propala usled skandala 2019. godine.


On je zatim ponovo doveo OVP do izborne pobede.

Kao kancelar, Kurc je bio jedan od najmlađih evropskih lidera, poznato ime u zemljama nemačkog govornog područja i poznat po svom tvrdom stavu prema imigraciji.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR