Glas Javnosti

NOVI ZAOKRET IZDAJNIČKE SRPSKE LISTE: Protivi se referendumu za smenu gradonačelnika na severu Kosmeta

Politika
Autor: Glas javnosti

Od napuštanja institucija, preko „prihvatanja molbe“ Aleksandra Vučića od strane Srpske liste – da se izađe na nove izbore na severu, a potom i podrške peticiji za smene albanskih gradonačelnika, sada je došlo do novog zaokreta. Srpska lista se, uz optužbe na račun Aljbina Kurtija, sada protivi referendumu, koji bi, uz dovoljnu podršku građana doveo do smene aktuelnih gradonačelnika.

To je potvrdio predsednik Srpske liste, na konferenciji za medije u sedištu stranke.

Predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, kazao je da je stav stranke ali i kako tvrdi, Srba sa Kosova, da se ne izlazi na predstojeći referendum koje je zakazan za 21. april s ciljem smene gradonačelnika.

Eleku je za sve kriv tzv. kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji se, kako tvrdi, postarao da referendum ne uspe.

„Stav Srpske liste je da se ne učestvuje na referendumu koji je raspisao Aljbin Kurti, iz prostog razloga – zato što je učinio sve da isti ne uspe“, naveo je Elek.

On, međutim, podseća na prethodna dešavanja u vezi sa procesom smene gradonačelnika, navodeći da su Srpska lista i Srbi bili konstruktivni:

„U želji da učestvuju u procesu referenduma kako bi bili smenjeni gradonačelnici koji nemaju legitimitet, što su dokazali tokom potpisivanja peticija, i pored toga što je i tada Kurti sprovodio jednostrane elskalatorne poteze na severu Kosova“.

Međutim, kaže da su predviđene „nemoguće procedure“, uz podsećanje da je za smenu gradonačelnika potrebna podrška više od 50 odsto birača.

„Podaci kažu da na Severu Kosova ukupno imamo 46,248 u svim opštinama. U Zubinom Potoku 6,862, Zvečanu – 7,201, Kosovskoj Mitrovici 18,546, Leposaviću -13,639“, dodao je predsednik Srpske liste.


(Foto: Jutjub)

Međutim, on tvrdi da ovi brojevi nisu 100 odsto tačni, te da su to zvaničnici ove stranke, u više navrata objašnjavali međunarodnim predstavnicima, ali i da nisu naišli na „adekvatno razumevanje“.

„Ne odražavaju pravo stanje na terenu, zato što se u poslednjih nekoliko meseci, iselilo preko 15 odsto ljudi sa severa Kosova i Metohije“, kazao je.

A čak i da ova stranka „okupi“ više od 50 odsto birača, Elek dodaje da su na delu pokušaji preispitivanja ustavnost samog referenduma, odnosno procesa smene gradonačelnika.


„Pa možda bi i džabe izlazili na ovaj referendum – maltretiramo naš narod koji je dovoljno izmaltretiran represijama režima u Prištini, tako da se i to pitanje postavlja – da li je referendum uopšte validan po Ustavu Kosova„, naveo je Elek.

Elek: „Predlažu da se referendum sprovede u školama pri srskom sistemu“

Ujedno podseća na skorašnje navode iz Priština – da će se na biračkim mestima postavljati kamere.

„Nisam video da se na neki referendum izlazi pod prisustvom kamera. Predlog je da se referendum sprovede u školama koje su u sisteme prosvete Srbije. Albanci žele da se u svakoj učionici i hodniku instaliraju kamere, pa su određeni broj kamera pozajmili od CIK-a u Albaniji. Narod s pravom postavlja pitanje šta će kamere na izbornim mestima, ako imamo izborne komisije i toliku kontrolu, a sad su potrebne još i kamere“, ukazao je Elek, piše Kosovo Online.

Razlog mu je jasan:

„Snimaće se svaki naš građanin, što će sutra sigurno koristiti kao materijal Dželjaju Svečlji i njegovim pulenima, da zovu narod na razgovore u policiju, kao što se i dešavalo do sada“.

Podsetimo, prošlo je više od godinu i po dana od kada su Srbi sa Severa napustili kosovske institucije i to zbog, tada gorućeg, pitanja tablica. Za povratak su potom izlistali više zahteva, među kojima su kao ključni bili – povlačenje specijalnih jedinica sa Severa kao i formiranje ZSO-a, koji do sada nisu ispunjeni. Dok je pitanje tablica de fakto skinuto sa dnevnog reda nakon što je većina automobila na Severu preregostrovano na RKS.

Kao direktna posledica, kosovske vlasti su organizovale nove izbore, koje su Srbi bojkotovali. Sa novim albanskim gradonačelnicima i bez učešća lokalnih Srba, lokalne samouprave su ponovo formirane.

Sa druge strane, međunarodni faktor je tražio organizaciju novih lokalnih izbora na kojim bi učestvovali Srbi i to bez uslova.



Sve do oktobra prošle godine, niko od strane srpskih vlasti, uključujući i Beograd i Srpsku listu – ni naznaku nije davao o pozivu za izbore.

Tada je srpski predsednik uputio molbu Srbima – da se izađe na izbore, što je pre moguće, odnosno da „izađu“ sa inicijativama za što bržom organizacijom izbornog procesa, a Srpska lista je ovaj „apel“ poslušala.

U međuvremenu je Priština izradila administrativno uputstvo za smenu aktuelnih gradonačelnika koje sadrži više koraka.

Jedan od njih je potpisivanje peticije koji je započet sredinom januara meseca ove godine, uz prikupljenih više od 20 odsto glasova u svim opštinama na Severu Kosova.

Nakon što je CIK verifikovao ispravnost peticija, kosovska predsednica je glasanje za smenu gradonačelnika, odnosno referendum zakazala za 21. april.

Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR