Glas Javnosti

AMERIKA JE HUŠKALA KURTIJA A SAD JE KAO "IZNENAĐENA": Ukidanje dinara je urgentno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, da je pitanje dinara - urgentno, humanitarno pitanje, koje mora odmah da se reši.

Najavio je narednu rundu dijaloga u Briselu za utorak, te pohvalio tzv. vladu zbog odluke u vezi sa manastirom Visoki Dečani.

"Imali smo veoma otvoren razgovor. SAD ostaju posvećen partner Kosova, ali moram da primetim da naši odnosi prolaze kroz određene izazove, koji su uzrokovani onosom prema srpskoj manjini", istakao je Eskobar u izjavi novinarima.

Ukazao je da je odluka tzv. centralne banke kosova o zabrani dinara uzrokovala poteškoće za određene zajednice na Kosovu, i, zbog čega su SAD veoma zabrinute.

"Nastavićemo da radimo na ovom pitanju, ali mislim da je ovo urgentno humanitarno pitanje koje mora odmah da se reši. Nadam se da je vlada spremna da bude fleksibilna prilikom nastavka dijaloga, koji je zakazan za utorak", rekao je Eskobar.

Preneo je da je Kurtija pohvalio zbog odluke koju je doneo u vezi sa manastirom Visoki Dečani.

"Bila je to teška, ali ispravna odluka. Pohvaljujem njegovu posvećenost tome da se sprovede vladavina zakona i odluka koju je doneo Ustavni sud", rekao je Eskobar.

Kako je naveo, na sastanku je jasno istakao da niko ne čuje najugroženije, a to su penzioneri i studenti.

"Premijer je primio to na znanje i obećao je da će uzeti u razmatranje predloge koje sam danas izneo", dodao je Eskobar.

Prema njegovim rečima, odnos SAD prema Kosovu nije neuravnotežen.

"Sve što smo uradili u protekloj godini - uradili smo za Kosovo. Odmah nakon Ohrida podržali smo kanditaturu Prištine za Savet Evrope, i demokratske procese, uključujući izbore na severu. Stajali smo uz Kosovo nakon dešavanja uu septembru, a došli smo do toga da smo vam obezbedili Džaveline. Pa nam objasnite kako je to neuravnotežen odnos", zaključio je Eskobar.





Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Veki u 15.03.2024 10:35:13 h
     0 
Srbe treba povuci sa Kosova i oduzeti kuce koje je Rio tinto kupio u bescenje i useliti srbe sa kosova u njih.