Glas Javnosti

Rast izvoza na 3,44 milijarde evra: Procvat grane srpske industrije koja nastavlja rast

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da je Srbija prošle godine prvi put po izvozu usluga IKT sektora prestigla Bugarsku, što je ostvarila jer drži svoj ekonomski kurs.

– Prvi put u prošloj godini smo imali godišnji izvoz usluga u IKT sektoru koji je prestigao Bugarsku. Oni su bili na 3,3 mlijarde evra, a mi smo bili na 3,44 milijarde, to je veliki uspeh. Mi smo uspeli da nadoknadimo to što je 2016. izvoz bugarskog IKT sektora bio za 33 odsto veći nego naš – rekla je Brnabić tokom obraćanja na panelu.

Ona je ocenila da Srbija ne samo da ima ambiciju da postane sofisticirana ekonomija, već to i uspeva. 

– Mi uspevamo da bez obzira na spoljne pritiske idemo tim putem, i zaista nam ne treba da u zemlji pravimo neke destabilizacije koje niko ne može da razume, ili na koje niko ne može da odgovori – rekla je Brnabić, dodajući da je za uspešnu zemlju ključno da ima odgovornu vlast.

Brnabić je ocenila da svetski izazovi nikada nisu bili veći u poslednjih 100 godina.

– Od pandemije, preko rata u Evropi, do sledećeg rata i daljih pretnji, to je situacija u kojoj moramo s obe noge da stanemo na zemlju i kažemo – ljudi, to nema nikakvog smisla. Moramo da imamo ozbiljnu vlast, ali i ozbiljnu opoziciju. Moramo oko nekih minimuma da se dogovorimo i vidimo kako ćemo ići dalje, rekla je Brnabić.

Ona je istakla da Srbija, bez obzira na spoljne pritiske, ide putem stabilnosti, i da zbog toga nije potrebno da se u Srbiji pravi, kako je rekla, destabilizacija.

-Tamo gde se Srbija zaputila, kapital je konzervativniji nego bilo gde. Traži, ne duplu, nego troduplu stabilnost. Taj kapital je izuzuetno osetljiv i plašljiv. Ako vi stalno menjate parametre, investitor će reći – ako vi sami ne razumete šta želite, ja stvarno ne želim tu da investiram, rekla je Brnabić.

Dodala je da je teško odgovoriti na brojne izazove koji su rezultat, kako je rekla, ekstremno niske političke kulture.

-Moje mišljenje je da bi za svaku vladu idealna bila konstruktivna opozicija koja kritikuje vladu i unapređuje njene mere i priprema novu vladu koja će biti bolja od postojeće. A ne opozicija koja ometa u radu – rekla je premijerka.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR