Glas Javnosti

ANALITIČARI I STRUČNJACI: Parlament krši osnovna načela demokratije, grubo zanemaruje slobodu govora i sprovodi političku diskriminaciju!

Politika
Autor: Glas javnosti

Analitičari i stručnjaci današnju zabranu ulaska u Skupštinu Srbije Čedomiru Antiću, predsedniku Naprednog kluba, ocenjuju kao grubo kršenje slobode govora i ugnjetavanje opozicije u režiji vladajućih stranaka - SNS-a i SPS-a.

Naučni savetnik dr Dragan Petrović ocenjuje za "Glas javnosti" da je u principu, opšte posmatrano, nezavisno od toga ko je u pitanju - ovo samo jedan od indikatora nepoštovanja pluralizma i demokratije.

-Imamo parlament koji je formiran u krajnje sumnjivim i neregularnim uslovima: imali smo junske izbore koje je bojkotovao veći deo opozicije, prekoračenje niza zakonskih rokova za njihovo održavanje, nedemokratske uslove izbora, a opozicione stranke koje su izašle na izbore našle su se u neravnopravnim uslovima, što su i konstatovale i o čemu svedoče žalbe pokreta Dosta je bilo na regularnost izbora. I sada imamo jednog jedinog opozicionog poslanika, a i njemu se onemogućavaju neke mogućnosti koje važe za poslanike – navodi dr Petrović.

Na osnovu svega toga, pitanje je da li uopšte ima pluralizma i demokratije u Srbiji, zaključuje dr Petrović.  

- Ako je Skupština narodna, nema potrebe zabranjivati delu naroda u skladu sa političkom podobnošću ulazak u parlament. Svi poslanici su jednaki i u tom smislu privilegovati poslanike vlasti, a šikanirati poslanika opozicije i njegovog gosta predstavlja kršenje temeljnih načela parlamentarizma i političku diskriminaciju – kaže za "Glas" predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović.

Napominje da ne zna razlog zabrane da bi ga komentarisao.

-Ako bismo hteli da duhovito prikažemo stanje u državnim institucijama, izgleda da tamo mogu ući samo oni sa plagiranim diplomama, pa je možda Čedomir Antić, kao osoba od naučnog integriteta, tamo nepodoban - zaključuje Manojlović.

Da podsetimo, predsedniku Naprednog kluba Čedomiru Antiću danas nije dozvoljeno da, kao gost poslanika Vladana Glišića, uđe u zgradu Skupštine Srbije gde je trebalo da održe zajedničku konferenciju za novinare o izbornim uslovima. Zbog toga su se novinarima obratili na platou ispred Skupštine.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR