Glas Javnosti

DONETA PRESUDA RATKU MLADIĆU: DOŽIVOTNA KAZNA ZATVORA ZA GENERALA! (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen pred Haškim tribunalom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH, prenose regionalni mediji. 

 Žalbeno veće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana.

Predsedavajuća, sudija Priska Matimba Nijambe pitala je na početku Ratka Mladića da li može pratiti postupak na jeziku na koji razume, što je on potvrdio i kazao da može.

Sudija je na početku podsetila na ulogu Ratka Mladića, i funkcije koje je objavljao za vreme rata, odnosno da je bio komandant Vojske Republike Srpske. Potom je pročitana optužnica po 11 tački optužbe. Podsetila je da je prvostepenu presudu dobio kaznu doživotnog zatvora i proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, te da nije kriv za genocid u pet opština BiH.

Sudija se osvrnula na žalbu njegove odbrane, i da traže oslobađajuću presudu, odnosno alternativno ponavljanje postupka. Tužilaštvo, rekla je sudija, koje osporava UZP kao i oslobađajuću presudu za genocid po tački jedan. Tužilaštvo je tražilo da ispravi pogreške i da gospodinu Mladiću izrekne presudu za to delo.

Mladić je osuđen nadoživotnu robiju po 10 od 11 tačaka optužnice. To su sledeće tačke:

- za genocid u Srebrenici,

 - za zločin protiv čovečnosti,

- za istrebljenje i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog ubistava i kršenja zakona i običaja ratovanja,

- zbog deporatcija i zločin protiv civilnog stanovništva,

- zbog nehumanog premeštanja i zločina protiv civilnog stanovništva

- zbog terorisanja, kršenja zakona i običaja ratovanja

- zbog protivpravnnih napada na civile i kršenje zakona i običaja ratvoanja i

- zbog uzimanja talaca - osoblja UN i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Podsećanja radi, prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, posle čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odluku.

Mediji su ranije izvestili da je ispred zgrade gde se saopštava presuda došlo do incidenta.

Suđenje generalu VRS počelo je u maju 2012. godine, a okončano 15. decembra 2016. godine. Mladić je uhapšen u maju 2011. godine, nakon 12 godina skrivanja, u mestu Lazarevo u Srbiji, i izručen Hagu. Haško tužilaštvo je 25. jula 1995. godine Tribunalu podnelo prvu optužnicu protiv Ratka Mladića na kojoj je bio zajedno sa prvim predsednikom Republike Srpske Radovanom Karadžićem.

Optužnica je više puta proširivana, a konačno je precizirana 2002. godine. Budući da su u razmaku od tri godine uhapšeni da im je suđenje počelo u različitim periodima optužnice protiv su njih razvojene i sudilo im se u odvojenim postupcima.

Karadžić u martu 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora i čeka pravosnažnu odluku Tribunala u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu. Kao vrhovni komandant srpskih snaga u Bosni i Hercegovini Mladić je optužen za planiranje, podsticanje i naređivanje svih zločina koje su njegovi potčinjeni izvršili.

Mladić je tokom suđenja negirao krivicu a sa timom svojih branilaca pokušao da ospori navode tužilaštva i iskaze svedoka. Budući da je lošeg zdravstvenog stanja, njegova porodica i branioci su nebrojeno puta tražili da mu se omogući lečenje na slobodi, ali Haški tribunal a posle ni Mehanizam, te zahteve do danas nije usvojio.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR