Glas Javnosti

BAŠ SMO NAIVNI! Ujak ZORANE MIHAJLOVIĆ udario na prirodna bogatstva, a ona odgovara: Nisam ga ja izabrala

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je da ministarstvo koje vodi nije izdalo nijedno odobrenje za geološka istraživanja preduzeću „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ iz Valjeva, već je naprotiv ukinulo tri od ukupno pet odobrenja koja su izdata ovom preduzeću u periodu od 2016. do 2019. godine.

Udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar saopštila su da je "preduzeće 'Euro Lithium Balkan' koje ima istraživačku dozvolu za istraživanje prisustva litijuma na teriotoriji Valjeva, angažovalo preduzeće 'Zajača ing' čiji je vlasnik Milutin Bojić, rođeni ujak ministarke Mihajlović, čime je ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja Zorana Mihailović.

Mihajlovićeva je, povodom saopštenja udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar, u kojem su iznete tvrdnje o navodnom “narušavanju integriteta funkcija koje obavlja”, naglasila da izbor firmi koje angažuju kompanije koje dobiju istražna prava nije u nadležnosti Ministarstva, već ih biraju same kompanije na osnovu javnog poziva.

- Jasno je da neistine koje su izneli predstavljaju napad na mene zbog toga što podržavam projekat ‘Jadar’. Bez obzira na sve napade, odluke o projektu "Jadar" donosiće se kad budu završene sve studije u vezi za zaštitom životne sredine, a poslednju reč imaće građani na referendumu, a ne pojedinci i organizacije koje napadima na mene i iznošenjem neistina pokušavaju da ga opstruiraju - rekla je Mihajlovićeva u odgovoru koji je dostavljen.

Kompanija „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ (koja je ranije poslovala preko preduzeća „Geomin Consulting d.o.o.“, Beograd), posedovala je i poseduje sledeća odobrenja za primenjena geološka istraživanja:

Od izdatih pet odobrenja u periodu od 2016. do 2019. preduzeću „Euro Lithium Balkan”, od formiranja novog Ministarstva rudarstva i energetike u oktobru 2020. godine, tri odborenja su ukinuta tokom 2021. godine za istraživanja na teritoriji Loznice, Mionice i Ljiga, dok su važeća dva odobrenja, za geološka istraživanja na teritoriji Valjeva, Mionice, Uba i Lajkovca.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, rešavajući po zahtevu privrednog društva „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ za odustajanje od geoloških istraživanja je 15. 4. 2021. godine izdalo rešenje kojim prestaje da važi rešenje br. 310-02-844/2016-02, koje je uručeno kompaniji 26. 10. 2018. i kojim je preduzeću „Geomin Consulting d.o.o.“ (sada kompanija „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ iz Valjeva), odobreno izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata na širem području Badanje, na istražnom prostoru 2203, koji se nalazi na teritoriji opštine Loznica.

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, rešavajući po zahtevu privrednog društva „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ za odustajanje od geoloških istraživanja je 15. 4. 2021. godine izdalo rešenje kojim prestaje da važi rešenje br. 310-02-845/2016-02, koje je uručeno kompaniji 29. 10. 2018. i kojim je preduzeću „Geomin Consulting d.o.o.“ (sada kompanija „Euro Lithium Balkan d.o.o.“ iz Valjeva), odobreno izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata na širem području Jadra, na istražnom prostoru 2204, koji se nalazi na teritoriji opštine Loznica.

 

Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije, rešavajući po zahtevu privrednog društva "Euro Lithium Balkan d.o.o." za odustajanje od geoloških istraživanja je 17. juna 2021. godine izdalo rešenje kojim prestaje da važi rešenje br. 310-02-843/2016-02 za izvođenje geoloških istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata na širem području Ljiga i Mionice.

Na teritoriji opštine Valjevo Ministarstvo rudarstva i energetike je odobrilo geološka istraživanja litijuma i bora privrednom društvu "Euro Lithium Balkan d.o.o." iz Beograda (istraživanje odobreno privrednom društvu "GeoMinConsulting d.o.o." iz Beograda, 29. 5. 2019. godine u APR-u izvršena je promena imena) na sledećim istražnim poljima:

Rešenjem br. 310-02-00827/2015-02 od 31. 7. 2015. godine, odobrena su geološka istraživanja bora sa pratećom asocijacijom elemenata (Li, Sr, na, Ca) na području Valjevsko-mioničkog basena, dok je 2018. godine odobren prvi nastavak istraživanja, shodno Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima („Sl. glasnik RS”, br. 101/2015), sa rokom istraživanja do 31. 10. 2021. godine. Istraživanja se izvode na teritoriji opština Valjevo i Mionica.

Rešenjem br. 310-02-00282/2018-02 od 15. 3. 2019. godine, odobrena su geološka istraživanja litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma i prateće asocijacije elemenata na lokalitetu Valjevo sever, sa rokom važenja do 13. 6. 2022. godine. Istraživanja se izvode na teritoriji opština Lajkovac, Valjevo, Mionica i Ub.

Slučaj ujak
- Preduzeće "Euro Lithium Balkan", koje ima istraživačku dozvolu za prisustva litijuma na teriotoriji Valjeva, angažovalo je preduzeće "Zajača ing" čiji je vlasnik Milutin Bojić, rođeni ujak ministarke Mihajlović, čime je ozbiljno narušen integritet funkcija koje obavlja Zorana Mihailović - saopštila su udruženja Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar.

Udruženja navode da je upravo Ministarstvo za zaštitu životne sredine zdalo kompaniji Euro litijum Rešenje o odobrenju istraživačkih radova, pa se i javnost sa pravom pita da li je potom kompanija Euro Litijum vratila na ovaj način kontra uslugu ministarki rudarstva?

- Postoje i brojna svedočenja meštana doline Jadra da je upravo ista firma izvodila istražna bušenja i za kompaniju "Rio Tinto", ali se niko svojevremeno nije setio da zabeleži ove događaje, pa konkretnih dokaza osim svedočenja meštana nema - navodi se u saopštenju.

Udruženja građana Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini, Pakt i Ne damo Jadar traže od ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da pod hitno podnese ostavku na mesto potpredsednice Vlade Srbije i resorne ministarke, zbog očiglednog narušavanja integriteta funkcija koje obavlja.

Napominje se i da je kompanija ujaka Zorane Mihajlović od 2012. godine sarađivala je i dobijala javne nabavke od Elektro privrede Srbije – Beograd i rudarskog basena Kolubara doo – Lazarevac u ukupnoj vrednosti od 689.554

- Sada je uz konkretne dokaze iz Lukovca kod Valjeva dodatno kompromitovan i projekat "Jadar“ uz brojne skandale koji prate realizaciju projekta "Rio Tinta". Udruženja u zajedničkom saopštenju smatraju da planirana istraživanja u Valjevu, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Požegi i Kragujevcu imaju za krajnji cilj iskopavanje litijuma, dok se hemijska prerada planira samo u Loznici. Aktuelna ministarka i potpredsednica Vlade Srbije duguje odgovore javnosti na pitanje: Koja je uloga nje i njenog rođenog ujaka u sveopštem napadu na prirodna bogatstva i litijum u Srbiji?

- U ozbiljnim pravnim državama kompromitacija integriteta funkcionera, neminovno bi vodila ka ostavci, a na Tužilaštvu bi bilo da utvrdi da li u takvim slučajevima ima i elemenata prikrivene korupcije - zaključuju iz ekoloških udruženja.

(Glas javnosti/Nova)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR