Glas Javnosti

Svi razlozi zbog kojih je sudija Nijambe tražila ponavljanje suđenja Mladiću, a jedan je i pogrešan prevod?!

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsedavajuća Apelacionog veća haškog suda Priska Matimba Nijambe iznela je suprotan stav od sudskog veća koje je izreklo generalu Ratku Mladiću doživotnu kaznu zatvora, uz decidan zaključak da bi suđenje Mladiću trebalo ponoviti

Žalbeno veće Haškog tribunala je, uz protivljenje predsedavajuće sudije Priske Matimbe Nijambe, potvrdilo prvostepenu presudu na 364 strane kojom je Mladić proglašen krivim po deset tačaka optužnice – za učešće u genocidu u Srebrenici, progon, istrebljenje, ubistvo, deportaciju stanovništva, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje stanovništva, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Sutkinja Nijambe obrazložila je na 45 strana svoj stav zašto bi Ratku Mladiću trebalo ponoviti sudski postupak i od devet žalbenih stavki Mladićeve odbrane odbacila je jedino šestu tačku koja se odnosi na kako je navedeno na "zajednički zločinački poduhvat uzimanja talaca".

Što se kvalifikacije u vezi sa zločinom u Srebrenici tiče sudija iz Zambije se usprotivila stavovima tužilaštva da je Mladić organizovao "prisilan transfer" muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice, a prema njenom mišljenju dokazi ukazuju da se radilo, kako je navela u izveštaju, o humanitarnoj evakuaciji koja je naređena i organizovana u najvišim krugovima Ujedinjenih nacija, te da su same UN tražile da Mladić pomogne u toj operaciji.

Tu tvrdnju je potkrepila izjavama vojnika holandskog bataljona plavih šlemova, stacioniranog u Srebrenici u to vreme koji kažu da je Momir Nikolić bio "glavni podstrekač zlodela u vezi sa autobusima" i citira holandskog vojnika Pitera Beringa da je Nikolić "bio glavni za sve u tom trenutku".

U obrazloženju sutkinja ističe da se prvostepeno sudsko veće oslanjalo na iskaz holanskog vojnika Elka Kostera, koji je bio u direktnom kontaktu sa Mladićem, ali ne i na video snimak njihovog susreta. Nijambe tvrdi da je prevod Mladićevih reči na osnovu kojih je Koster svedočio bio pogrešan.

- ... Svi koji žele biće prevezeni. Bilo da je malo, veliko, staro ili mlado. Nemojte se ništa plašiti. Polako, polako! Neka idu prvo žene i deca. Doći ce prvo 30 autobusa i prebacićemo vas prema Kladnju. Odatle ćete preći na teritoriju koju kontrolišu Alijine snage. Samo bez panike i propustite malu djecu i žene! Nemojte da se neko dete izgubi! Ne bojte se ništa, niko vam neće ništa uraditi - citira Nijambe Mladićeve reči za koje tvrdi da ih je holandski vojnik Koster zbog lošeg prevoda shvatio kao nešto "mnogo gore".

U delu koja se bavi genocidom, istrebljenjem i masovnim ubistvima, Nijambe ne osporava da su, uz postojanje "legitimnih žrtava u borbi", određeni pojedinci, "uključujući pojedince iz lokalne sredine, MUP-a RS, čak i Momira Nikolića i druge odmetnute pripadnike bezbednosnih struktura Vojske RS", izvršili činove osvete i ubistva ratnih zarobljenika u okolini Srebrenice.

- Ali, uradili su to tokom perioda kada Mladić nije bio u toj regiji protivno njegovim naređenjima i bez njegovog znanja u to vreme. Bezbednosna linija u Vojsci RS je imala svoj paralelni lanac komande, odvojen od normalnog lanca komandovanja i takav da je mogao da isključi Mladića - jedna je od tvrdnji sudije Priske Matimbe Nijambe.

Podsetimo, Haški tribunal je, 22. novembra 2017, generala Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici, progona Hrvata i Muslimana širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Tribunal je Mladića oslobodio krivice za genocid u još pet bosanskih opština. Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu. Tužioci su žalbom zahtevali da general Mladić bude proglašen krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Apelacionim većem koje je donelo pravosnažnu presudu predsedavala je sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije. Članovi veća su bile i sudije Mustafa El Baž, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR