Glas Javnosti

'Sve u vezi sa ZSO POTPISANO i dogovoreno, samo još da se i OSTVARI'

Politika
Autor: Glas javnosti

Dijalog Beograda i Prištine pomera se sa"mrtve tačke" nakon sporazuma potpisanog u Vašingtonu, a na dnevnom redu je status ZSO i ostvarivanje potpisanog u sporazumu.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je sve u vezi sa Zajednicom srpskih opština već dogovoreno i potpisano i da treba da se ostvari, a da je sledeći korak da se pregovara o statutu, odnosno statusu te zajednice.

"Što se tiče ZSO, tu je sve dogovoreno, potpisano i treba da se ostvari. Sledeći korak je da se pregovara o statutu,statusu te zajednice. Tu nema šta da kažem. I mesto gde ćemo voditi te pregovore će biti u Briselu", rekao je sinoć Lajčak na konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Lajčak je to rekao odgovarajući na pitanje na šta se odnose predlozi za formiranje ZSO koje je tražio od Prištine, da li je dobio neki i gde leži odgovor na pitanje da li će biti nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

On je rekao da je pre njegovog dolaska u Prištinu bilo različitih najava i izjava, ali da na 25 sastanaka, koliko ih je imao, niko od njegovih sagovornika nije rekao da neće da ispune njihove obaveze.

- U stvari, na svim sastancima je bilo rečeno jasno da to što smo prihvatili i obećali mora da se ispuni, uključujući ZSO - rekao je Lajčak.

Kad je reč o pitanju ustava, kaže da je stav EU da se pregovaraju toliko ozbiljni procesi da je logično da će morati i ustav da se menja.

- I tu niko nije rekao da je to nemoguće, ustav nije Biblija. Ako se dogovaramo o ozbiljnim stvarima, onda naravno da to mora da se odrazi u ustavu - rekao je Lajčak.

Kako je rekao, saglasan je sa predsednikom Vučićem da normalizacija znači normalno stanje, koje je u interesu svakog normalnog čoveka.

- Nenormalno stanje je problem - zaključio je on.

(Glas javnosti/Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR