Glas Javnosti

STAMBOLIĆEVO PISMO SLOBI MILOŠEVIĆU kao proročanstvo OSTVARILO SE do najsitnijeg SLOVA! Varao si ili uništavao ljude, organizacije, pokrete, državu...

Politika
Autor: Glas javnosti

Izolovao si me od svih i svega, računajući i na moje, tebi dobro poznate ljudske osobine. U tri i po godine zgusnuo si i isprobao sve najcrnje i najgore iz onog vremena na koje se, inače, na rečima, rado i silovito obrušavaš. Varao si ili uništavao ljude, organizacije, pokrete, državu... Prevareni i uništeni postaju tvoje ukleto ogledalo.

Baš ovo su reči kojima se Ivan Stambolić, visoki funkcioner Saveza komunista i predsednik Predsedništva SR Srbije, marta 1991. godine obratio čoveku koga je otkrio, osposobio, naučio svemu što zna, postavio na visoke funkcije i omogućio mu uzlet neslućenih razmera, a zahvaljujući kome je izgubio sve što mu je u životu bilo značajno, na kraju i sam život , svom nekadašnjem prijatelju Slobodanu Miloševiću.

U pismu Stambolić nepogrešivo upozorava Miloševića šta će se desiti sa Jugoslavijom, KiM i Srbijom, sve zbog načina na koji je on vodi:

- Ponekad mi se čini da ti Srbiju i razumeš i voliš samo s njene tamne strane... Ti ne znaš, Slobodane Miloševiću, ni ko su Srbi, ni šta je Srbija! Zato, Slobodane Miloševiću, otiđi... Jedino neopozivom ostavkom možeš uveriti svoje sugrađane i čitav svet da nisi želeo da od Kosova stvoriš balkanski aparthejd, od Jugoslavije ruševinu, a od Srbije napuštenu mučenicu.

Deset godina kasnije, u noći između 31. marta i 1. aprila 2001. godine, Milošević živi poslednje sate kao slobodan čovek. Čekajući rasplet haosa u koji se pretvorilo njegovo hapšenje, iza više od decenije provedene na vlasti, ostale su sve reči koje mu je nekadašnji prijatelj i mentor uputio. I sve su postale istina. 

Od Osme sednice do Košutnjaka

A sve je počelo nekoliko godina pre Stambolićevog pisma, septembra 1987. godine, Osmom sednicom Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, na kojoj je "rođen" verovatno najkontroverzniji, a ispostaviće se i najneuspešniji vladar u modernoj istoriji Srbije.

Nošem pokličima nepregledne mase sa Kosova Polja, koji su mu u ušima odzvanjali nakon čuvenog "niko ne sme da vas bije", Slobodan Milošević, tadašnji predsednik Predsedništva CK SKS, ušao je na sednicu rešen da se konačno obračuna sa ljudima zahvaljujući kojima se i našao na ovoj funkciji i svu, dugo čekanu, vlast prigrabi za sebe.

Milošević je bio dugogodišnji prijatelj i jedan od najbližih saradnika Ivana Stambolića. Kako je ovaj menjao upravljačke i visoke političke funkcije, Miloševića je vukao za sobom i postavljao ga za svog zamenika. Aprila 1984. godine Stambolić s mesta predsednika Gradskog komiteta SK Beograda odlazi na čelo Centralnog komiteta SK Srbije, a za svog naslednika na čelu beogradskog komiteta imenuje Miloševića, uprkos protivljenju starijih i iskusnijih komunista.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR