Glas Javnosti

SPC: Ponosni na DEČANE kao utočište za stradalnike! Napad na SAVU JANJIĆA je pokušaj ugrožavanja monaštva i Srba na KiM

Politika
Autor: Glas javnosti

Crkva je sa indignacijom primila optužbe kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava protiv manastira Visoki Dečani i njegovog igumana, arhimandrita Save Janjića, a samu organizaciju, opisali su kao „minornu (ne)vladinu“.

„Medijske objave o krajnje neosnovanim i zlonamernim optužbama minorne prištinske (ne)vladine organizacije protiv arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visokih Dečana, kao i u celoj javnosti, i u Srpskoj Patrijaršiji su primljene sa indignacijom“, navela je SPC u saopštenju za medije. Jasno je da se radi o napadu na dečansku svetinju i pokušaju ugrožavanja samog opstanka bratstva Visokih Dečana, navode, piše portal Kossev.

Istovremeno to vide i kao pokušaj ugrožavanja monaštva i u drugim manastirima, ali i srskog naroda na KiM-u. Srpska pravoslavna crkva ponosna je na to što je manastir tokom cele svoje istorije bio utočište svih stradalnika bez obzira na veru i naciju, istakla je Crkva.

„Još jednom ističemo i sa ponosom ponavljamo da je dečanski manastir sa svojim igumanom i bratstvom tokom cele svoje istorije, a posebno tokom ratnih devedesetih godina dvadesetog veka, predstavljao utočište za brojne stradalnike bez obzira na veru i naciju. Кao takvi oni služe sa ponos ne samo svojoj matičnoj Eparhiji raško-prizrenskoj nego čitavoj Srpskoj Crkvi“.
Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu (KMDLNj) izneo je u nedelju optužbe na račun manastira Visoki Dečani da je manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno zatraživši istragu protiv igumana Save Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“.

Savet čijim ogrankom u Mitrovici predsedava Haljit Barani istupio je nakon serije kritika prištinskih zvaničnika usled toga što su Visoki Dečani uvršteni na listu sedam najugroženijih kulturnih spomenika u Evropi. Naveli su iste tvrdnje da manastir nije ugrožen kao što su to još 18. marta u zajedničkom pismu Evropa Nostri učinili kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednica Vjosa Osmani.

U novom pojašnjenju, izvršni direktor (KMDLNJ), Bedžet Šalja (Behgjet Shala), u izjavi za N1 kazao je da oni nisu rekli da je Sava Janjić kriv, "niti da nije kriv", već su „samo tražili da se izvrši istraga i da se dokaže šta se zapravo dogodilo u manastiru Dečani, jer imamo dokaze“. I juče je Šalja izneo teške optužbe na račun o.Save.

U zaštitu manastira, proteklih dana stali su pre svega srpski izvori i pojedini međunarodni.

Nasuprot tvrdnjama KMDLNJ, tokom rata i u prvim posleratnim godinama zapadna štampa je obilovala izveštajima o manastiru kao utočištu albanskih civila i snažnom protivniku Miloševićevog režima, a posebno su u tim izveštajima isticali tadašnjeg protosinđela Savu, današnjeg igumana.

(Glas javnosti/Kossev)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR