Glas Javnosti

PUTINOVA REČ PO PITANJU KOSOVA POSLEDNJA: Postoji samo jedna FORMULA za rešavanje ovog pitanja!

Politika
Autor: Glas javnosti

Odmah po povratku predsednika Srbije Aleksandra Vučica iz Francuske, objavljeno je zvanično saopštenje telefonskog razgovora Putina i Vučića u kome se navodi da su dva lidera pozitivno ocenili rusko-srpsku saradnju, pri čemu je predsednik Rusije Vladimir Putin naglasio da Srbija može da računa na podršku Rusije po pitanju Kosova.

Moskva pomno prati svaki potez Zapada, pogotovo kada je u pitanju njihov odnos prema Srbima. I pored angažovanja francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegove nove teze o inovativnom rešenju formule za Kosovo i Metohiju, koja je saopštena predsedniku Aleksandru Vučiću uoči njegove posete Francuskoj, jasno je da stav ruskog predsednik Vladimira Putina o rešavanju kosovskog pitanja u Savetu bezbednosti i poštovanju rezolucije 1244 ostaje nepromenjen.

Naime, Vučić se nakon samo dva dana posle posete Parizu čuo sa ruskim predsednikom. Vladimir Putin rekao je predsedniku Srbije da se Rusija zalaže za kompromisno rešenje kosovskog problema koje mora da odobri Savet bezbednosti UN i ponovio da Srbija može da računa na podršku Rusije u tom i drugim važnim pitanjima, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju, dvojica predsednika su razmenili mišljenja o aktuelnim bilateralnim i međunarodnim pitanjima, a posebna pažnja je posvećena problematici južne srpske pokrajine Kosova i Metohije, pri čemu je predsednik Srbije izvestio ruskog predsednika o "svojim procenama trenutne situacije u rešavanju kosovskog pitanja, uzimajući u obzir svoje kontakte sa stranim partnerima".

Poznato je da je Bajden za vreme svoje političke karijere bio oštro anti-ruski raspoložen, a nakon pobede na poslednjim izborima, jasno je nastavio da tretira Moskvu kao veću pretnju Americi od Kine. Svakodnevno svedočimo da je Bajdenova administracija suočena sa bezbroj izazova u upravljanju odnosima sa Rusijom.

Međutim, izborom Džozefa Bajdena za šefa Bele kuće pritisci na Beograd su takođe postali sve otvoreniji i jači. Podrška u udaru na Srbiju stiže i iz EU, preko Miroslava Lajčaka i zvaničnog Brisela, koji pokušava ucenama da dođe do rešenja koje zagovara Nemačka kada je u pitanju status Kosova. Iako na prvi pogled izgleda kao da Bela kuća operativno prepušta EU da nađe rešenje za kosovsko pitanje, Bajdenova administracija svakodnevno stavlja do znanja javnosti da namerava da kontroliše dijalog između Beograda i Prištine.

U prilog tome, agenda za nezavisnost Kosova se uveliko sprovodi, što se može zaključiti i po sadržaju čestitke Bajdena upućenoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojoj je poželeo međusobno priznanje Srbije i Kosova, ali i po medijima koji aktivno plasiraju ideju o Kosovu kao novopečenoj članici Ujedinjenih nacija, zaboravljajući na postojanje rezolucije 1244 koja je još uvek na snazi.

Foto: Youtube/ Printscreen

Vođene politikom SAD-a, od EU i država koje su priznale Kosovo, poput Francuske, se može očekivati da nastave da pritiskaju Srbiju da prizna svoju južnu pokrajinu Kosovo i Metohiju kao nezavisnu državu. Međutim, povoljna okolnost je to što više nismo u devedesetim, a Srbija nije ni izolovana ni slaba. To nam daje manevarski prostor za delovanje jer ovog puta imamo partnerstva koja će nam sigurno dati širi prostor u borbi za naše interese, a tu, pre svega, možemo očekivati na podršku Rusije, koja je i do sada bila naš najjači oslonac u borbi za očuvanje Kosova u sastavu Srbije.

Čak i ukoliko se desi da se iz nekog azloga od Srbije iznudi ovo priznanje, treba imati u vidu da Rusija i Kina, kao bliski saveznici Srbije, u svakom momentu mogu da ulože veto na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama. Bez obzira na odluku Srbije po tom pitanju, od Rusije i Kine se očekuje da će i u ovoj situaciji gledati svoje interese na Balkanu. 

(Glas javnosti)

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR