Glas Javnosti

PORODICA RADOVANA KARADŽIĆA ZABRINUTA: Nisu mu dali LEKOVE u engleskom zatvoru?

Politika
Autor: Glas javnosti

Radovan Karadžić prvi predsednik Republike Srpske smešten je u četvrtak uveče u ćeliju u zatvoru na jugu Engleske, 100 kilometara udaljenog od lučkog grada Sautemptona i iste večeri su mu dozvolili da se javi porodici.

- Kratko su pričali. Rekao je da su službenici bili ljubazni prema njemu i da se smestio- ispričao je njegov advokat Goran Petronijević, a prenela “Novosti”-

Kako kaže Petronijević narednih deset dana neće moći da se javi.

-Takva su im valjda pravila, dok je iz pritvora u Sheveningenu mogao da zove porodicu sa govornice u hodniku kad god ima novca da plati razgovor – kaže nam Petronijević, koji je juče sa još desetak advokata koji su radili u Haškom tribunalu učestvovao na Konferenciji o pravima i statusu osuđenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju održanoj u Ruskom domu u Beogradu.

 

Video-linkom se javila i Sonja Karadžić Jovičević, koja je kazala da je porodica opravdano zabrinuta za Radovanovu fizičku bezbednost, da li će mu omogućiti specifičnu ishranu koja mu je neophodna i da li će imati odgovarajuću zdravstvenu zaštitu, pošto mu je zdravlje već narušeno, a proteklih dana uopšte nije primao neophodnu terapiju:

– Smešten je u zgradu punu kancerogenog azbesta, koji je u svetu zabranjen. To je nedopustivo. Nije mu dozvoljeno da koristi kompjuter, niti da prebaci diskove i dokumentaciju iz Sheveningena. Nema mogućnosti da radi na reviziji svoje presude, da piše književne, duhovne i stručne tekstove, da nastavi rad na svojim memoarima. Pitanje je da li će mu išta od toga biti dozvoljeno.

Kako je Sonja Karadžić ukazala njen otac je zlonamerno prebačen u Englesku i izmešten od svoje kulture, vere, jezika, informacija sa ovih prostora, jer neće imati televiziju, niti dobijati časopise na srpskom jeziku:

 

– Živeće u necivilizacijskim uslovima. Namerno je udaljen što više od porodice, mimo pravila rezolucije UN iz 2015. godine prema kojoj bi trebao da izdržava kaznu što bliže kući. Sad je predaleko i biće nam otežano i finansijski i proceduralno da ga posetimo, zbog izdavanja viza, vakcina koje tamo ne priznaju, a cela porodica se bez ikakvog razloga nalazi na američkoj crnoj listi, što nam otežava sve, pa i da ikada odemo tamo i posetimo ga.

Petronijević ukazuje da je u Britaniji zatvorska populacija takva da dovodi u pitanje život bivšeg predsednika Srpske, a zatvorske uprave te situacije rešavaju tako što potencijalno ugrožene stave u samicu.

Sa druge strane branilac generala Ratka Mladića, kojeg za dve nedelje očekuje izricanje pravosnažne presude u Hagu, Branko Lukić smatra da je upućivanje Karadžića u Britaniju pakost predsednika suda u Hagu Karmela Ađijusa, kako bi se on tamo što više napatio i da porodica ne može da spava zbog bojazni za njegovu bezbednost:

– Potrebna je ozbiljna diplomatska aktivnost države da srpski haški osuđenici kazne izdržavaju u Srbiji i da se ta tema stalno pokreće. Nije mnogo naših ljudi ostalo u zatvorima u inostranstvu. Naročito što naši sudovi sude za zločine u istom ratu i ti osuđenici ovde izdržavaju kazne.

Žalbeno veće koje treba da presudi generalu Ratku Mladiću odbilo je juče zahtev njegove odbrane da se odloži izricanje presude 8. juna, pošto nijedan od njegovih branilaca ne može da dođe u sudnicu. Veće je zaključilo da dolazak na izricanje nije obavezan, a da su ipak mogli sa Mladićem da komuniciraju telefonom i da im on tako daje instrukcije.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR