Glas Javnosti

OVK SPREMNA NA NOVE PRITISKE? Haška optužnica zavisi od SIGURNOSTI SVEDOKA

Politika
Autor: Glas javnosti

Nakon što je, prema proceni stručnjaka, u prvom procesu protiv Haradinaja, nestalo skoro 40 svedoka, i pošto se desilo curenje podataka u daljim suđenjima zločincima OVK, najbitnije je upravo zaštititi ih i pružiti sigurnost kako bi optužnica bila što čvršća.

Stručnjaci podsećaju da je tokom suđenja Ramušu Haradinaju svojevremeno, nestalo 40 potencijalnih svedoka.Očigledno je da, zbog svega što se ranije dešavalo, postoji realan razlog za zabrinutost. 

Čvrstina optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i drugih najmoćnijih i najokrutnijih figura terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) odlučujuće zavisi od lične sigurnosti svedoka tužilaštva i otpornosti na sve veće pritiske da odustanu od svedočenja.

Zaštita svedoka u ovim procesima je krucijalna, s obzirom na težinu zločina i ranija iskustva kada su optužnice protiv krvnika padale zbog žestokih pretnji svedocima i njihovim porodicama, ali i njihovog nestanka, pa čak i likvidacije.

Nestajanje i zaštita svedoka

Advokat Tomislav Višnjić, koji se u Haškom tribunalu bavio zločinima počinjenim na KiM, kaže da postoje realni razlozi za zabrinutost za bezbednost svedoka:

- Već su određeni podaci dospeli u javnost i to očigledno pokazuje da postoji neka vrsta pritiska. Pitanje zaštite svedoka počiva na dva nivoa. Njihova bezbednost mora da se obezbedi dok su kod kuće i u vreme svedočenja, koje može da bude u Holandiji. Postoji posebna služba Tribunala, koja mora koordinisano da radi s lokalnom policijom na teritoriji gde svedoci žive. Očigledno je da, zbog svega što se ranije dešavalo sa svedocima, postoji realan razlog za zabrinutost. Primetio sam da su odbrane novih optuženika koordinirane, vode se iz jednog centra i tu neće biti nikakvih iskakanja - zaključio je on.

Advokat Branko Lukić podsetio je da je u procesu protiv Ramuša Haradinaja nestalo oko 40 svedoka.

- Realna je opasnost da dođe do eliminacije svedoka. Vrlo je teško osuditi nekog bez pravih svedoka - upozorio je Lukić.

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da nam iskustvo slučaja Haradinaj govori da treba biti izuzetno oprezan.

- Tači i ostali se suočavaju s veoma ozbiljnim optužbama i nema sumnje da će pokušati, ako ništa drugo, da kompromituju svedoke. Sve ovo zahteva veliki oprez, jer se zna kako funkcioniše albansko društvo. Mogući su različiti nezakoniti pritisci na svedoke i njihove porodice u vidu upozorenja, zastrašivanja, ponude za nagodbu i slično - poručio je Drecun.

Teška zlodela u optužnici: Ubijali, zlostavljali i mučili stotine Srba

Bivši oficiri OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su pred sudom za zločine OVK u Hagu za zlodela počinjena u 34 nelegalna pritvora na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Optužnica u 10 tačaka Tačija i ostale tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje, pritvaranje, mučenje i okrutno postupanje.

Dobri uslovi, ali žale se na cenu poziva

Iako su uslovi u Specijalnom sudu u Hagu, gde se trenutno nalazi sedam bivših pripadnika OVK, dobri, neke troškove plaćaju sami zatvorenici.

Porodica zamenika predsednika organizacije ratnih veterana OVK Nasima Haradinaja navela je da je do sada Haradinaj na telefonske pozive potrošio oko 500 evra i da su pozivi ka Kosovu veoma skupi.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR