Glas Javnosti

OPOZICIJA U PARLAMENTU Vladan GLIŠIĆ: SNS SE BORI međusobno, MI OSTALI SMO DEO političkog FOLKLORA (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Novi saziv srpskog parlamenta jedinstven je u novijoj istoriji po tome što  u svojim redovima ima samo nekoliko opozicionih poslanika nacionalnih manjima i Vladana Glišića. Glišić je  u intervju za “Glas javnosti”  rekao da mu “nije neprijatno u parlamentu što je jedan od retkih u opoziciji”

U parlament ste ušli na listi SPAS-a, ali niste član ni jedne poslaničke grupe. Nastupate samostalno i jedini ste poslanik opozicije uz predstavnike manjina. Koliko ćete imati vremena da kažete šta hoćete?

Taman koliko mi je potrebno. Imam pet minuta i treba vešto da smestim u to vreme sve što hoću da kažem. Ali kako su počeli poslanici vladajuće koalicije da mi odgovaraju, imaću I više vremena, koristeći pravo na repliku. I moram da pozdravim, pre nego što nastavimo dalje, “Glas javnosti” to je glasilo koje nam je nekada mnogo značilo I radujem se da , kako se to narodski kaže, ponovo jašete na medijskom nebu.

Da li imate neku ideju da formirate poslanički klub i  ima li dovoljno poslanika za tako nešto?

Za sada tako nešto  ne izgleda moguće. Parlamentarna većina je zecementirana. A i parlament oročen na godinu dana. Ali nikada se ne zna ovo su turbulentna vremena. Ne bavim se time , ali ako se pojavi mogućnst rado ću je prihvatiti.

 Pomenuli ste da je parlament oročen na godinu dana… Da li pamtite, a dugo ste  u politici, da je ikada do sada bila situacija da parlament nije konstituisan, nova vlada izabrana, a da imamo najavu novih izbor?

To je rezultat devastiranog i deformisanog  izbornog sistema koji nas je doveo posle skoro 30 godina višestranačja da smo maltene skliznuli u jednopartijski parlament.  Kada pogledate, ova skupština više liči na kongres SNS plus prijatelji i mislim da je i predsedniku Srbije koji je u isto vreme i predsednik SNS postalo jasno da neće imati legitimitet u međunarodnom predstavljanju sa ovakvom skupštinom. Shvatio je da iz toga mora brzo da se izvlači. S druge strane mislim da će pritisci koji će se dešavati na međunarodnom planu i korona voditi ka tome da se mora praviti neka vrsta nacionalnog konsenzusa. A vi to ne možete imati ako nemate opoziciju u parlamentu.

Izbore smo imali krajem proleća, parlament je tek formiran, a kako izgleda , formirnje vlade sačekaće prve dane zime. Šta je po Vašem mišljenju razlog što se toliko otezalo sa konstituisanjem pralamenta i formiranjem nove vlade?

Razlog su uništene institucije i što se odlučivanje iz institucija, premestilo u jednu političku stranku i jedan kabinet. U isto vreme kada imate stranku od 750.000 članova ,vi ustvari imate sukobe i1 frakcije unutar te stranke. U tim neformalnim obračunima unutar SNS odigravaju se borbe. Mi ostali smo deo političkog folklora, nekada nas upotrebe u tim svojim međusobnim obračunima. Ali u ovakvom sistemu gde imamo situaciju jedne partije, gde se odlučuje u malim grupama , moguće je da je predsednik Srbije i  SNS morao da nađe način kako da pomiri sve rogove u vreći u svojoj stranci, pa je morao da oduži sa formiranjem vlade. Bez obzira na tako moćnu većinu, pitanje je koliko je takva vlast stabilna koja ima unutrastranačke sukobe. Predsednik SNS tu ima problem, jer mora prvo da zadovolji sve u svojoj stranci, jer ako to ne učini, može da ima veliki problem koji će oni napraviti, mnogo veći nego problem koji može da mu napravi ovakva opozicija. Mislim da se i sam predsednik stidi svoje politčke dece. A mora da vodi i računa o međunarodnim faktorima.

Foto:Tanjug

Po struci  ste pravnik. Većina današnjih vesti je počela time da će se posle Predsedništva SNS znati kakav je sastav nove vlade? Kako to Vama izgleda?

Liči na vesti iz sedamdesetih godina: posle zasedanja Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije, znaćemo kakav je sastav Saveznog izvršnog veća. To je to. Naš drug Tito je učinio sve da bi mi danas mogli da gledamo, dišemo i postojimo.

Da li je moguće da je najava o izborima bila samo pecaljka za opoziciju ?

Vučić je najbolji tehnolog vlasti. U istoriji ne znam takvog tehnologa vlasti kakav je sadašnji predsednik Srbije,  ne znam kakav je bio Nikola Pašić. Ali on je ovim hteo malo da primiri i opoziciju koja je kakva god dobila svoju snagu. Ako nema opozicije u parlamentu sem mene i nekoliko poslanika nacionalnih manjima, opozicija ma kako marginalna bila u ovim uslovima će ojačati. Mislim da se predsednik na neki način preigrao i da je prejako udario opoziciju. Ona sada na toj margini raste i on  mora nekako da je pacifikuje.

Stalno se govori o smanjenju administracije, a sada imamo šest potpredsednika Skupštine Srbije i tri nova ministarstva u vladi čije formiranje se čeka. Da li je Srbiji to bilo prekopotrebno?

To je pre svega proizvod koalicione arhitekture. Lično mislim da je ideja o ministarstvima za brigu o porodici i brigu o selu dobra, ali to je moglo da bude spojeno u jedno ministarstvo. Ne podržavam taj zakon, jer smatram da je trebalo uvesti ministarstvo za dijasporu i ministarstvo vera. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je, po mom mišljenju, jedan vrlo sumnjiv resor. Ali videćemo kako će buduća premijerka to da objasni u ekspozeu.

Ministarstvo za selo, priča se da će pripasti PUPS-u, koji skoro da ne postoji. Kao minister viđen je Milan Krkobabić. Njegov sin Stefan je izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Čime je to dinastija Krkobabić toliko zadužila Srbiju ?

Oni pokazuju porodični model, da se našalim. Ali mislim da je to dogovor koalicionog prebijanja sa SNS. A PUPS je kao partija dobro prepoznala vreme u kome radi, to je da imate određeni kvantum glasova s kojima pregovarate preko puta naprednjaka. Taj model neke vrste nakupaca glasova uvele su demokrate, imao ga je i SPS, ali  ga je SNS dovela do savršenstva.

Šta po Vašem mišljenju treba danas Srbiji?

Srbiji treba jedna dubinska reforma koja bi bila ozbiljna i koja će nas dovesti u situaciju da vratimo odlučivanje u ruke građana. Za to nije kriva samo SNS i nije kriv samo Vučić, svi su u tome učestvovali. Ne mislim da je početak i kraj svih problema u Srbiji njen predsednik. Nije sve do njega i oni pre njega su se bavili istim stvarima, ovde je potrebna promena sistema, a ne samo promena vlasti. Srbiji su potrebni objektivni mediji i vraćanje civilizovanog dijaloga.

Ceo intervju sa Vladanom Glišićem pogledajte na Youtube platformi “Glasa javnosti”.

(Glas javnosti/O.Milivojčević)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR