Glas Javnosti

KOSOVO ŠALJE VOJSKU U KUVAJT?! Održana CEREMONIJA u Prištini, JEDINICA će delovati pod Centralnom komandom SAD-a!

Politika
Autor: Glas javnosti

Takozvana država Kosovo je u utorak poslala svoju vojsku u Kuvajt, što predstavlja njihovu prvu međunarodnu mirovnu misiju van svoje zemlje, prenose svetski mediji.

Ceremonija je održana u kasarni u glavnom gradu Prištini, u prisustvu najviših vođa i zapadnih vojnih atašea.

- Izuzetno je važno jer 22 godine nakon rata ne uvozimo samo mirovne trupe, već ih i izvozimo - izjavila je Vjosa Osmani.

Naime, takozvana država Kosovo šalje jedinicu u šestomesečno putovanje na zahtev američke Centralne komande. Kosovske trupe biće pod komandom Nacionalne garde Ajove.

- Ministarstvo odbrane reklo je da će kosovska jedinica delovati pod Centralnom komandom američkih snaga odgovornih za geografsku zonu, uključujući Bliski Istok, deo Južne Azije i severoistočnu Afriku - prenosi AP News.

Nijedna specifičnost tačne lokacije u Kuvajtu, niti broj kosovskih vojnika koji će biti raspoređeni, nisu objavljeni u javnosti. Tokom ceremonije viđen je postrojen vod od 32 vojnika.

Kuvajt i Sjedinjene Države imaju formalni Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, a približno 13.500 američkih snaga ima sedište u Kuvajtu, pre svega u kampu Arifjan i vazduhoplovnoj bazi Ali Al Salem. Od 2004. godine Kuvajt je određen kao glavni saveznik koji nije član NATO-a.

Foto: Youtube/ PrintscreenKosovske bezbednosne snage sa 3.400 vojnika pretvorene su u redovnu vojsku pre dve godine, kako se navodi u tekstu, iako ime nije promenjeno u oružane snage kako je planirano. Za jednu deceniju, očekuje se da će naoružana vojska Kosova imati 5.000 vojnika i 3.000 rezervista zaduženih za upravljanje kriznim operacijama i operacijama civilne zaštite. Snažno ih podržavaju Sjedinjene Države, navodi AP News.

Povodom ovog događaja se oglasio i najpoznatiji albanski lobista Eliot Engel, koji je u više navrata bio povezivan sa albanskom mafijom, kako bi čestitao svojim pristalicama albanske nacionalnosti.

- Čestitamo Republici Kosovo na učestvovanju u vašoj prvoj međunarodnoj mirovnoj misiji - poručio je demokrata.

 

Na njegovu tviter objavu se nadovezao jedan od tviteraša koji je istakao da Albanci "učestvuju u međunarodnim misijama već određeno vreme", podsetivši albanskog lobistu Engela na rezultate istraživanja iz 2015. godine u kome se može videti da je Kosovo te godine zauzelo peto mesto po "izvozu" ISIS boraca, odmah nakon Bosne i Hercegovine.

Foto: Twitter/ Printscreen

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR