Glas Javnosti

GURKE POJAČALE KFOR NA KOSMETU! Poneli opremu za suzbijanje uličnih nereda

Politika
Autor: Glas javnosti

Snage Kfora na Kosovu i Metohiji pojačane su Prvim kraljevskim bataljonom Gurki, elitnom jedinicom Vojske Velike Britanije.

Oni su na područje pokrajine, kako je saopšteno, stigli zbog vežbe čija je glavna tema suzbijanje nereda.

Vežba Kfora u suzbijanju nereda održana je na području Đakovice, a, može se reći, domaćini Gurki su italijanski pripadnici Kfora, koji su se pokazali kao pouzdani zaštitnici srpskog stanovništva i manastira Visoki Dečani. Osim strateške rezerve iz Velike Britanije, u vežbi su učestvovale i jedinice iz Italije, Grčke, Turske, Albanije i Severne Makedonije.

Gurke su ovog puta sa sobom ponele opremu za suzbijanje uličnih nereda, što je ipak atipičan zadatak za ovu jedinicu, koju čine pripadnici naroda sa Himalaja, iz Nepala.

Inače, Gurke su kao strateška rezerva praktično u svojevrsnom dežurstvu i u pripravnosti da se, ako zatreba, brzo razmesti iz svoje baze u mestu Folkston u Velikoj Britaniji u južnu pokrajinu Srbije, prenosi Politika.
Gurke su prvi put raspoređene na KiM u junu 1999. godine, neposredno po okončanju agresije NATO-a na SR Jugoslaviju, prilikom ulaska snaga Kfora u skladu s Kumanovskim sporazumom.

Za Srbe na Kosovu i državu Srbiju zabrinjavajuće je to što se Gurke na Kosmet došle sa opremom za razbijanje uličnih demonstracija,  kaže  potpukovnik KOS-a u penziji Ljuban Karan. „Ukoliko bi se baš te jedinice upotrebile da spreče neke eventualne proteste Srba sumnjam da bi bili objektivni i moguće je da primene silu prema srpskom stanovništvu na severu”, upozorava Karan.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR