Glas Javnosti

GRČKA SE IZJASNILA: Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo stav o Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Stav Grčke po pitanju nezavisnosti Kosova ostaje nepromenjen – Atina ne priznaje nezavisnost Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Prištini u produbljivanje saradnje na polju ekonomije i trgovine između Kosova i Grčke izazvali su zabrinutost zvaničnog Beograda, jer su ove poteze videli kao mogući korak ka priznavanju nezavisnosti Kosova.

Uprkos razvoju saradnje Prištine i Atine, stav Grčke o nezavisnosti Kosova ostaje nepromijenjen, rečeno je u odgovoru grčkog Ministarstva spoljnih poslova Gazeti ekspres.

-Kao što znate Grčka ne priznaje Kosovo i njen stav ostaje nepromenjen- saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke.

 

U odgovoru se navodi da je odnos Grčke prema Kosovu konstruktivan, pozivajući se na dosadašnju saradnju na polju ekonomskog razvoja i podršku Kosovu u različitim oblastima, prenosi Kosovo onlajn.

-Grčka sledi konstruktivan pristup Prištine koja je od 2019. godine zemlja domaćin „Kosovske kancelarije za trgovinu i ekonomska pitanja u Atini“ i sarađuje s Kosovom na povećanju saradnje u različitim oblastima. U tom duhu, u cilju daljeg unapređenja naše bilateralne saradnje i olakšavanja funkcionisanja Kancelarije, bez uključivanja aspekata vezanih za status, ova kancelarija je preimenovana u „Kancelariju za interese Kosova u Atini“.

Kako se navodi grčko Ministarstvo spoljnih poslova ističe da je predstojeća poseta ministra spoljnih poslova Grče Nikosa Dendijasa Prištini povezana sa osnivanjem novih prištinskih institucija.

-Kao što znate, ministar Dendias poseitće Kosovo početkom juna nakon formiranja nove vlade," navodi se u odgovoru.

Atina saopštava i da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

 

-Grčka podržava Kosovo na njegovom evropskom putu i u tom kontekstu takođe podržava liberalizaciju viznog režima. Grčka takođe daje značajan broj vojnika Kforu-" saopštilo je grčko Ministarstvo spoljnih poslova.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je podršku dijalogu Prištine i Beograda uz posredovanje Evropske unije.

-Kao dugogodišnja članica EU i NATO, Grčka teži konsolidaciji mira, demokratije i stabilnosti, sigurnosti i ekonomskog razvoja i vladavine zakona u regiji zapadnog Balkana, stvaranjem dobrosusedskih odnosa i poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava. Grčka je snažno podržavala evropsku perspektivu za sve partnere na zapadnom Balkanu, uključujući Prištinu, kao i podršku dijalogu Beograda i Prištine, uz pomoć EU- rečeno je u Ministarstvu spoljnih poslova Grčke.
(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR