Glas Javnosti

ČEŠKI PREDSEDNIK ZEMAN OTVORENO TVRDI: Priznanje nezavisnog Kosova je greška

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Češke Miloš Zeman istakao je da i dalje ostaje pri mišljenju da je priznanje nezavisnog Kosova greška. On ističe da od novog susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Pragu očekuje da će dodatno ojačati odlične bilateralne odnose i pospešiti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Zeman je naglasio i da nije promenio mišljenje i da, kao i tokom svoje posete Beogradu u septembru 2019, veruje da je priznanje nezavisnog Kosova greška.

On je rekao i da je o ovom pitanju razgovarao sa najvišim ustavnim zvaničnicima svoje zemlje, ali da se oni nisu složili sa njim, a da s obzirom na demokratsko uređenje mora da poštuje mišljenje većine.

Predsednik Češke i dalje veruje u neophodnost širenja EU, a to po njemu podrazumeva i članstvo Srbije i poručio je da je njegova zemlja spremna da pomogne Srbiji u procesu transformacije, prenose agencije. 

On je posebno naglasio da se Češka pažljivo priprema za drugu polovinu 2022. godine, kada će ponovo predsedavati Savetom EU, potvrdivši da će proširenje Unije biti visoko na listi prioriteta tokom češkog predsedavanja.

Miloš Zeman je rekao i da podržava inicijative za jačanje saradnje sa državama koje nisu članice EU, poput Srbije putem V4 plus formata, konkretno kroz Međunarodni Višegradski fond, a učešće predsednika Vučića na Samitu V4 u Češkoj u oktobru 2019. godine doživeo je kao još jednu potvrdu odlične saradnje V4 i Srbije.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR