Glas Javnosti

BAJDEN IMENOVAO HILA ZA NOVOG AMBASADORA: Važi za dobrog poznavaoca ODNOSA NA BALKANU!

Politika
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden, imenovao je Kristofera Hila za novog ambasadora SAD u Beogradu, objavljeno je na sajtu Bele kuće.

Hil će na mestu ambasadora zameniti Entonija Godfrija, diplomatu koji je u Beogradu od novembra 2019. godine. Zanimljivo je da je i prva služba Kristofera Hila bila Beograd, a budući da ima 69 godina, i u penziju bi mogao da ode iz našeg glavnog grada.

Novi američki ambasador je prekaljeni diplomata, poznavalac regiona i blizak prijatelj i saradnik američkog predsednika Džozefa Bajdena.

- Administracija SAD na ovaj način šalje poruku da im je stalo do Srbije i Balkana. Pokazuje da se menja američki pogled i shvatanje uloge Srbije na Zapadnom Balkanu - kaže izvor iz diplomatskim krugovima.

Iako mentor tzv. Kosova, Sjedinjene Države napravile su zaokret prilikom poslednjih dešavanja na KiM, kada su oštro kritikovale poteze Prištine i nepoštovanje Briselskog sporazuma. Imenovanje Hila moglo bi da ubrza rešavanje kosovskog čvora, jer Hil sigurno ne dolazi da bude statista.

Kristofer Hil je poznavalac regiona, a obavljao je i dužnost specijalnog izaslanika SAD za Kosovo i imao je veoma važnu ulogu u pregovorima koji su prethodili konferenciji u Rambujeu 1999. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR