Glas Javnosti

LEGENDARNI NENAD STEKIĆ POSLEDNJI INTERVJU U ŽIVOTU DAO NOVINARU 'GLASA JAVNOSTI': Moja naslednica je Ivana Španović!

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Srbiju ali i celi region danas je pogodila vest da se u večnost preselio legendarni Nemad Stekić, velikan jugoslovenske, srpske i svetske atletike, krunisani kralj kraljice sporta atletike i vlasnik još uvek aktuelnog srpskog rekorda u skoku u dalj 8,45 kojeg je ostvario u Montrealu 1975. godine.

Poslednjih godina Stekić se gotovo potpuno povukao iz javnosti zbog bolesti a ćutanje je prekinuo avgusta 2018. godine kada je potpisniku ovih redova za tadašnji nedeljni list 'Sport 24' govorio o svojoj bogatoj karijeri i jasno stavio svima do znanja da je njegova naslednica Ivana Španović. Nažalost, ispostavilo se eeto da je to bio i poslednji intervju Nenada Stekića a ovom prilikom se podsećamo nekih delova tog razgovora sa velikanom našeg sporta.

Da li ste kao golobradi mladić ikada mogli i da pomislite da ćete jednoga dana biti vrhunski šampion i sportska legenda ove nacije?

Nikada tako nešto ni na tren nisam mogao da zamislim. Na atletsku stazu sam prvi put kročio sa 12 godina a sa 17 sam počeo da se ozbiljno bavim atletikom i to skokom u vis. Te 1963. rezultat u skoku u vis bio mi je 1,50 metara da bih posle pest godina postigao visinu od 1.95 metara. Bio sam pionirski prvak Jugoslavije  ali onda je usledila povreda , jer tada se nije posle skoka dočekivalo na strunjače i sunđere kao danas već se padalo na pesak. I prilikom jednog skoka povredio sam se. Tada sam morao da kažem zbogom skoku u vis i na predlog trenera Ace Marinkovića prebacio sam se na skok u dalj.

Bila je to prava odluka?

- Da i hvala dragom čika Aci što me je pravilno usmerio. Nije mi ni u skoku u dalj u početku bilo lako, bilo je nekoliko trenutaka kada sam mislio i da napustim atletiku ali sve to dođe i prođe.Ona čelična volja je ipak bila presudna.

Prelomna je čini se ipak bila 1975. godina i rekord u Montrelu. Kako se sećate tog vremena?

To je zaista bio prelomni trenutak za mene jer sam u Montrealu od anonimusa preko noći izrastao u sportsku zvezdu. I sve se to desilo neočekivano. Da me je neko pre skoka pitao  da li ću uspeti da oborom evropski rekord rekao bih mu da nema šanse a eto, ipak sam uspeo i narednih pet godina sam držao ta rekord. Bili su to dani kojih se i danas uvek rado sećam, to je nešto što se ne zaboravlja.

Postali ste tada iz Dragana Džajića i Zdravka Čolića najpoznatiji Jugosloven. Kako vam je bilo nositi se sa tolikom slavom?

- Bilo je prijatno osećanje da vas cela zemlja zna i voli a opet sa druge strane bilo je to i veliko opterećenje. Nikada se nisam ponašao kao zvezda, uvek sam bio što se kaže običan čovek iz naroda. Kad god bi mi neko tražio autogram ili zamolio da se slikamo izlazio sam u susret.

Postoji priča da vas je mnogo voleo i poštovao i Josip Broz Tito?

- Da, čuo sam i ja za tu sada već anegdotu da je posle mog rekorda iz 1975. Tito izjavio "da i cela Jugoslavija treba tako naglim skokovima da osvaja svet kao onaj mali Stekić".Bilo je to vreme kada je Tito bio najjača figura u Jugoslaviji i kada su ga mnogi voleli. Danas faktički i ne znamo ko je u stvari bio taj čovek koji nam je decenijama vladao ali da je bio što mladi kažu "velika faca" nema sumnje.

Da li ste možda imali neki poseban ritual pred skok?

- Jesam, kao i većina sportista i ja sam bio pomalo sujeveran. Imao sam svoje srećne čarape koja sam obuvao pred važna takmičenja i uvek sam se trudio da kad hodam ulicom da ne prolazim pored bandera. Danas mi je naravno sve to smešno ali tada sam zaista verovao da mi to donosi sreću a ko zna, možda mi i jeste donosilo.

Ivana Španović je reklo bi se trenutno taj zamajac koji pokreće celu našu atletiku?

Ivana je na prvom mestu jedna predivna osoba i velika šampionka. Ima veoma jak mentalni sklop, što se kaže tvrdu glavu, i tako je rođena, da se bori do kraja i da nikada ne odustaje a to su odlike samo najvećih. Setite se samo onog apsurdnog malera sa odlepljivanjem broja sa dresa zbog čega je izgubila već skokom osvojeno zlato. Koliko bi njih to sve podnelo i nastavilo sa nizanjem medalja i uspeha maltene odmah posle toga? Ivana je zaista nešto posebno i još dugo će vladati srpskom ali i svetskom atletikom.

Vidite Ivanu kao vašu naslednicu?

- Da i ponosan sam zbog toga. Ivana je ženski Nenad Stekić!

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR