Glas Javnosti

SAVEZ 90 ZELENIH SRBIJE: Da li je zbog MAKIŠA konsultovan Građevinski fakultet?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Beograđanke i Beograđani, već decenijama teško podnose saobraćajne gužve i loš kvalitet gradskog saobraćaja. Međutim, to nije dovoljan razlog da se po svaku cenu promoviše pogrešan i ekološki poguban koncept metroa.

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije naglašava da je Beogradu potreban metro.

Beograđanke i Beograđani, već decenijama teško podnose saobraćajne gužve i loš kvalitet gradskog saobraćaja. Međutim, to nije dovoljan razlog da se po svaku cenu promoviše pogrešan i ekološki poguban koncept metroa.

Stranka Savez 90/Zelenih Srbije apeluje na gradsku vlast da obustavi izgradnju depoa za metro na prostoru Makiša, koji uključuje zonu sanitarne zaštite beogradskog izvorišta.

Najavljen urbanizacija Makiša i svaka radikalna intervencija na ovom prostoru direktno ugrožava kvalitet vode koja se zahvata bunarima iz aluvijona reke Save.

- Podzemne vode su najznačajniji resurs za vodosnabdevanje Beograda i narušavanje ovog resursa imaće nesagledive posledice po kvalitet života građana. Gradska vlast ne sme ekosisteme da posmatra kao puko građevinsko zemljište ne vodeći pri tome računa o ugoženosti zdravlja građana i njihovom interesu - navedno je u pisanoj izjavi stranke Saveza 90/Zelenih Srbije.

Savez 90/ Zelenih Srbije upozorava da će stihijska gradnja novih infrastrukturnih objekata, bez adekvatne rekonstrukcije postojeće i izgradnje nedostajuće
infrastrukture dovesti do dalje devastacije i potpunog kolapsa komunalnih sistema.

U trenutku kada je zdravlje građana širom Srbije i u Beogradu ugroženo izuzetno lošim kvalitetom vazduha, kada se planira seča velikih površina pod šumom, žiteljima i gostima Beograda preti opasnost da ostanu bez dovoljnih količina kvalitetne pijaće vode.

Voda, koja predstavlja osnovno ljudsko pravo, ne sme biti ugrožena.

- Područje Makiša u sistemu vodosnabdevanja Beograda predstavlja jedno od ključnih područja i svako traženje novog izvorišta bi bilo ekstremno skupo, a put do njega višedecenijski - ističu u Savezu 90/Zelenih Srbije.

U situaciji kada je Institut "Jaroslav Černi" pod pritiskom nasilne privatizacije, njegov stav se ne može se prihvatiti kao jedini autoritet za rešavanje problema metroa.

Devedeset kao jedan!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR