Glas Javnosti

Škola u Šidu preti roditeljima Centrom za socijalni rad ako ne zamene knjige: Pogrešan izdavač knjiga

Društvo
Autor: Glas javnosti

Delu roditelja jednog odeljenja OŠ "Sremski front" iz Šida dat je rok da zamene udžbenike Fondacije Alek Kavčić za izdavača kojeg je izabralo Nastavničko veće.

Direktor škole je u dopisu roditeljima zapretio da ukoliko ne zamene Kavčićeve udžbenike Logosovim, biće prijavljeni Centru za socijalni rad zato što ne omogućavaju osnovno obavezno obrazovanje svojoj deci onako kako je to utvrđeno po planu škole.


Roditelji kažu da im je i pored izbora Logosovih udžbenika bilo dato „zeleno svetlo“ da kao i prethodnih godina koriste udžbenike Fondacije Kavčić, ali da je problem nastao kada je utvrđeno da je u odeljenju II/2 da čak 16 učenika koristi te udžbenike, suprotno odluci nastavničkog veća.

Milena Paučki iz Fondacije Kavčić kaže da ih je ova vest veoma potresla i uznemirila.

„Jasno nam je da mnogobrojni nastavnici i roditelji nailaze na razno-razne pritiske. Zakon ne predviđa da je potrebno koristiti udžbenike bilo kog izdavača, pa ni našeg. Nastavničko veće u saradnji sa Savetom roditelja donosi tu odluku na period od četiri godine, koja se može promeniti ali je potrebno obavestiti Ministarstvo“, objasnila je Paučki.

U Opštini Šid veliki broj škola i učenika i dalje koristi udžbenike Fondacije Kavčić, a roditelji ukazuju da ni u OŠ „Sremski front“ to do ove godine nije bio problem.


Paučki kaže da su roditelji prošle godine pokrenuli inicijativu da đaci uče iz besplatnih udžbenika, na šta je Opština pozitivno reagovala i obezbedila knjige za osnovce.

Upitana zašto se onda sada sve ovo događa, Paučki odgovara da je to pitanje za nadležene službe.

On je u dopisu upozorio da će učiteljica odeljenja II/2 i drugi nastavnici biti podvrgnuti disciplinskom postupku ako ne pređu na Logosove udžbenike.

Glas javnosti/N01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR