Glas Javnosti

Moguć upis u srednje škole bez lekarskog

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

U skladu sa propisanim merama kriznih štabova koji su nadležni za teritoriju kojoj pripada škola, vrši se upis učenika u srednje škole.

Zbog propisanih mera u domovima zdravlja, ove godine upis učenika u srednje škole je malo drugačiji. Naime, zbog pandemije korona virusa i radi očuvanja opšteg zdravlja i učenika i roditelja, učenicima koji nisu pribavili lekarsko uverenje mogu se upisati bez njega, uz obavezu da ga dostave školi kada se za to steknu adekvatni uslovi. Oni učenici koji su želeli da se upišu elektronski, preko naloga Kancelarije za e-upravu, a to nisu stigli da učine, jer nemaju lekarsko uverenje, upis treba da obave direktno u školi.

Za elektronski upis u srednju školu potrebno je da roditelj ili staratelj napravi nalog na portalu e-Uprava i popuni prijavu. Nije potrebno doći u školu niti da priložiti bilo kakva dokumenta. Škole, po prijemu prijave koju je roditelj popunio na portalu e-Uprave, po službenoj dužnosti pribavljaju podatke o učeniku iz matične knjige rođenih, iz evidencije prebivališta i informaciju iz zdravstvenog informacionog sistema o obavljenom lekarskom pregledu, kao i podatke o prethodno završenom obrazovanju, na osnovu čega je učenik i bio raspoređen u tu srednju školu. Iako se zbog epidemije preporučuje elektronski upis, ostaje mogućnost upisa u školi.

(Izvor: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR