Glas Javnosti

TREBA ZNATI: Ako mislimo na sopstveno zdravlje ovu odeću ne treba da nosimo u avionu tokom leta

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Treba dobro razmisliti pre putovanja

Letenje je kompleksno iskustvo. Ne samo da morate u napred pripremiti kupovinu karata, rezervisati hotele i planirati prevoz, već takođe morate da vodite računa o odeći.

Treba da bude udobna i da pokrije razlike u temperaturi.

Ipak, postoji nekoliko komada koje nikako ne bi trebalo da nosimo kada putujemo avionom, a većina ih nosi, piše The List.

Farmerke

Ako često letite, znate da je prostor za noge velika stvar. Prozorsko sedište? Sedište pored prolaza? Ili možda čak i prokleti srednji red? Pre nego što se ukrcate u avion, važno je da osmislite koji izbor sedišta će vam pružiti najviše prostora za udobnost i istezanje tih dosadnih udova. Međutim, jedan faktor koji putnici često pogrešno procenjuju kada je u pitanju udobnost nogu je koje pantalone nositi na letu.

Moli Fergus, generalna menadžerka sajta za putovanje TripSavvy, kaže za Best Life: „Najbolje je izbegavati nošenje uskih farmerki tokom dužeg leta. One ograničavaju pokrete i verovatno su iritantnije za rukovanje u skučenim, prljavim avionskim toaletima.“

Ne samo da farmerke utiču na pokretljivost i udobnost, već mogu da dovedu i do rizika po vaše zdravlje dok ste u vazduhu.

Pixabay

foto: prinntscreen

Sa porastom pritiska vazduha u kabini što avion leti više, veća je verovatnoća da ćete doživeti jedinstveni oblik nadimanja poznatog kao „jet belly“ (nadutost tokom leta).

Još jedan stručnjak za letove, Piter Haket, M.D., direktor Instituta za medicinu u Koloradu, objašnjava za Condé Nast Traveler da će „gasovi u crevima rasti oko 30 odsto pri kabinskoj nadmorskoj visini od 2.134 metara.“ Iz tog razloga najbolje je izbegavati bilo koji oblik farmerki koji ograničava abdomen i umesto toga izabrati pantalone sa elastičnom trakom oko struka.

Tesna odeća

Kao što uske farmerke često mogu biti problem tokom leta, mnogi stručnjaci upozoravaju i na nošenje pretesne odeće. Iako je sasvim prirodno da želite da izgledate najbolje tokom putovanja, posebno ako idete ka destinaciji iz snova, važno je da nosite prozračnu i labavu odeću tokom letenja, dakle, zaboravite na helanke. Ovo je presudno ne samo za udobnost, već i iz zdravstvenih razloga.

Osim „jet belly“ situacije, nošenje uskih odevnih predmeta tokom leta može da izazove i ozbiljnije zdravstvene probleme, poput usporene cirkulacije pa čak i stvaranja krvnih ugrušaka. Česta pojava koja zadesi putnike aviona je duboka venska tromboza, poznata i kao DVT. To je stanje u kojem se formiraju krvni ugrušci u venama. CDC upozorava da su uobičajena područja tela gde se ovi ugrušci javljaju butine, karlica, noge i ruke. Iako je DVT sprečiv i često lečiv, ovo stanje je povezano i sa ozbiljnijim bolestima, invaliditetom, a ponekad i smrću.

Imajući ovo na umu, mnogi putnici koji se odluče za tesne pantalone, haljine sa vezivanjem mogli bi da se nađu u velikim nevoljama nakon uzletanja. Ako shvatite da ste se sredinom leta slučajno obukli u previše tesnu odeću, jednostavan način da se borite protiv DVT-a i drugih problema sa cirkulacijom krvi je da pijete dovoljno vode i iskoristite „isključene sigurnosne pojaseve“ šetajući po kabini kad god je to moguće.

Glas javnosti / O10S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR