Glas Javnosti

Vlasnik svetske kompanije LVMH pod istragom zbog pranja novca: Evo sa kime je sarađivao

Svet
Autor: Glas javnosti

Istraga je usredsređena na kupovinu imovine u Kurševelu, skijalištu za ultrabogate u francuskim Alpima

Francuski tužioci pokrenuli su istragu protiv vlasnika luksuznih brendova LVMH (Louis Vuitton – Moët Hennessy) Bernara Arnoa zbog njegovih finansijskih transakcija sa ruskim oligarhom Nikolajem Sarkisovim.

Saosnivač i izvršni direktor grupe "Luj Vitona" pod istragom je zbog optužbi za pranje novca, a istraga je usredsređena na kupovinu imovine u Kurševelu, skijalištu za ultrabogate u francuskim Alpima, prenosi Independent.

Prema izveštaju Tužilaštva, Sarkisov je tamo stekao imovinu putem transakcije u kojoj je Arno, preko jedne od svojih kompanija, dao zajam, navodi francuski dnevni list Mond, pozivajući se na finansijsko-obaveštajnu jedinicu Tracfin, telo francuskog Ministarstva finansija za borbu protiv pranja novca.


Navodi se da je 55-godišnji ruski milijarder kupio 14 stambenih jedinica od jednog prodavca 2018. za 16 miliona evra u složenom poslu koji uključuje kompanije sa sedištem u Francuskoj, Luksemburgu i na Kipru.

Izvor blizak istrazi napominje da Tracfin tek treba da utvrdi da li je počinjeno krivično delo.  

Mond je citirao osobu blisku Arnou koja je rekla da je transakcija obavljena uz puno poštovanje francuskog zakona. 

Arnoova LVMH grupa poseduje brend torbica Luj Viton, Moet šampanjac, Henesi konjak, zlataru Tifani i satove TAG Heuer, pored mnogih drugih, a njegova imovina prema proceni Blumberga, vredi 164 milijarde dolara.

Francuski tajkun, koji je najbogatija osoba u Evropi i drugi najbogatiji posle Ilona Maska, 2019. godine obećao je 200 miliona evra za obnovu katedrale Notr Dam, nakon što je uništena u požaru. 

Mond piše da, prema "porodičnom predanju", Arno ima posebnu vezu sa Kurševelom jer je tamo naučio da skija kao dete i poseduje vilu i luksuzni hotel u toj oblasti.

U januaru je imenovao svoju ćerku Delfin da vodi Kristijan Dior, drugi po veličini brend u LVMH-u, u potezu za koji su neki analitičari rekli da najavljuje  porodičnu trku sa njenim bratom Antoanom oko toga ko će preuzeti kompaniju.

Glas javnosti/ U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR