Glas Javnosti

Visoke cene smeštaja u Beogradu tokom koncerta Ramštajna: Komšije besne

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Normalno je da cene smeštaja rastu sa potražnjom ili u danima važnih događaja, ali nismo videli šta su Beograđani uradili sa cenama smeštaja u danima kada nastupa Ramštajn – čak su uspeli da pobede i Malme tokom Pesme Evrovizije. ! Dakle, ako se spremate za jedan od dva koncerta industrijskih metal giganata Rammstein, koji će nastupiti na Ušću u Beogradu 24. i 25. maja, a kojim slučajem još niste rezervisali smeštaj ili nemate sa kim da spavate, spremite se za neprijatno iznenađenje i popriličan trošak.
Naime, ono malo apartmana i hotelskih soba koje su krajem ove nedelje ostale nepopunjene u proseku se iznajmljuju po desetostruko višim cenama od uobičajenih, pa budite spremni da izdvojite najmanje 500 evra po sobi ili apartmanu za noćenje, a saznali smo mnogo ekstremnije ponude u Beogradu i okolini.

Za ta dva dana u Beogradu je na platformi Booking.com dostupno samo 67 objekata ili samo tri odsto od ukupne ponude grada, a oni koji su nekim čudom ostali nepopunjeni odlučili su da okušaju sreću.

Jer iako se očekuje da iznajmljivači podižu cene kada je potražnja veća, posebno tokom ovako spektakularnih događaja, Beograd ruši rekorde koje još nismo videli ni u Splitu tokom Ultre. Tako će vas dvokrevetna soba u blizini centra grada, koju biste ovog ponedeljka iznajmili za 60 evra, u petak koštati 500 evra.

Stan za dvoje u jednoj od zgrada naselja Beograd na vodi, koji se u ponedeljak iznajmljivao za 137 evra po noći, u noći sa petka na subotu plaćate 2000 evra, a dan posle 1000 evra. Garsonjera na dva minuta od Knez Mihailove sledećeg utorka košta 71 evro, a u danima kada Beograd trese metalno ludilo, cena mu se penje na 804 evra za noć, više nego u legendarnom hotelu Moskva, koji je upravo utrostručio cene noćenja za ovu priliku.


Velika potražnja

Kada je reč o našoj pretrazi na platformi Booking.com, rekorder je svakako stan za četvoro u Zemunu, koji početkom nedelje košta 82 evra, a danima koncerta poskupi čak 25 puta, do 2100 evra. po noći! Dvoje ljudi će proći tek nešto bolje, platiće mu to jedno veče 1.550 evra, od čega će zapravo veliki deo potrošiti na koncertu.

Društvene mreže već nedeljama komentarišu sulude cene smeštaja u Beogradu, a gostima se savetuje da prenoće u okolnim gradovima, na primer Novom Sadu, iz kojeg se do Beograda vozom stiže za pola sata. Do juče je tamo bilo malo slobodnog smeštaja, ali su cene pristojnije.

Poređenja radi, Atina – koja pet dana kasnije ugošćuje Ramštajn – nije trepnula okom kada je reč o cenama stanova, iste su kao i ostatak nedelje, ali još uvek ima oko 900 slobodnih smeštajnih jedinica. Tržište je jednostavno veće. Cene hotelskog smeštaja u Malmeu u vreme održavanja Pesme Evrovizije bile su dva do tri puta veće od proseka.

Split je poznat po naplaćivanju cena tokom Ultre, a ono što ostane besplatno početkom jula tek je dva-tri puta skuplje od „normalnih“ dana ionako visoke letnje sezone. Istovremeno, smeštaj je u startu skuplji i nije popularan izbor za žurke.


U Beogradu je potražnja sada izjednačena sa ponudom, a čak dva dana koncerta Ramštajn na stadionu spadaju među najjače spektakle, ne samo zbog popularnosti benda, već i zbog čuvenog megalomanskog nastupa na sceni. Beograd je po treći put svedok njihovog jedinstvenog nastupa koji se sastoji od kombinacije provokativne muzike i masivne pirotehnike.

Niče mini-grad

Na Ušću se gradi pravi mini-grad površine 240.000 kvadratnih metara, a kompletna oprema morala je da bude podeljena na čak 77 šlepera. Jačina zvuka na koncertima u Beogradu dostizaće neverovatnih dva miliona vati, a po koncertu se očekuje skoro 600 različitih pirotehničkih efekata za čije je izvođenje potrebno više od 1.200 litara benzina. Najveći plamen će dostići i do 20 metara visine, dok će njihova temperatura dostići 600 stepeni. U realizaciju koncerata biće uključeno oko 1.500 ljudi, a samo za izgradnju bine biće potrebno šest dana, od čega tri dana za montažu čelične konstrukcije bine, a ostatak za postavljanje zvučnih i svetlosnih instalacija. Po koncertu će se koristiti 36 dimnih mašina i 35 ventilatora, a struja će se crpiti iz posebnog generatora, što će obezbediti stabilan protok električne energije u prostoru.


Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR