Glas Javnosti

Sukobi i solidarnost: Evropski samit odlučuje o sudbini Ukrajine

Svet
Autor: Glas javnosti

Vanredni samit Evropske unije, zakazan za četvrtak, fokusiraće se na situaciju u Ukrajini. Ključna tema samita biće nastavak pružanja snažne podrške Ukrajini u oblastima politike, finansija, ekonomije, humanitarne pomoći, vojne i diplomatske podrške. Države članice EU su odlučne da nastave da pružaju ovu podršku "dokle god bude trebalo". Pored toga, planirana je i revizija sedmogodišnjeg budžeta EU, uključujući i razmatranje paketa pomoći Ukrajini u vrednosti od 50 milijardi evra za naredne četiri godine​.

Mađarski premijer Viktor Orban blokirao je u decembru isplatu ovog paketa pomoći, izjavivši da je spreman podržati Ukrajinu "izvan zajedničkog budžeta" EU i uz mogućnost godišnje revizije. Orban se takođe usprotivio otvaranju pregovora EU sa Ukrajinom o pristupanju, napuštajući prostoriju tokom glasanja. On često iznosi mišljenje da Ukrajina ne može da pobedi u ratu protiv Rusije i zagovara pregovore o prekidu vatre sa Moskvom. Njegova vlada, iako je nedavno usvojila zakon o zaštiti prava manjina u Ukrajini, smatra ovaj korak nedovoljnim​.


Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, naglasio je značaj proširenja EU kao "najjačeg kapaciteta stabilnosti", posebno u kontekstu Balkana. On je izrazio podršku Ukrajini u njenim naporima da ispuni uslove za pristupanje EU, potvrđujući pozitivnu ocenu Komisije za otvaranje pregovora. Borelj je takođe spomenuo situaciju u Pojasu Gaze, naglašavajući potrebu za političkim rešenjem i humanitarnim prekidom borbi​.

Predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, najavio je da će Ukrajina biti jedina tema narednog sastanka Evropskog saveta​.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR