Glas Javnosti

Vasiliju Maljuku odbrojani dani

Lični stav
Autor: Glas javnosti

Rusija je izdala poternicu za ukrainskim generalom, načelnikom službe bezbednosti, čuvenim Vasilijem Maljukom zvanim Vasja Buldog.

Malo smešno izgleda ta poternica koju su Rusi krstili kao nalog za hapšenje ali - u odsustvu. Smešno ili ne smešno, ali Generalu nema spasa. Kad Putinovi agenti nekog "tipuju" ...ne dao mu Bog. Drpiće ga ruska braća, lepo ili ružno, drpiće ga i metnuti u špiritus, da pokažu narodu svom ko pobi tol`ko naroda u "Krokusu" a pre toga u Donjecku... Dok je još pri životu hajde da napišemo nekoliko redova o ukrajinskom generalu, šefu službe bezbednosti, tek toliko da ne kažu da "pišamo po mrtvima".

Šta je zgrešio general Maljuk

Šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilij Maljuk "uhapšen je u odsustvu" u Rusiji. Materijale slučaja primio je Basmanski sud Moskve, koji je doneo odluku na zahtev tužilaštva.

Poznato je da je Maljuk optužen za više terorističkih napada. Preliminarno, možda je reč o rušenju Krimskog mosta i pokušajima ubistva pisca Zahara Prilepina i vojnog komentatora Vladlena Tatarskog. Šef SBU je ranije u nekom intervjuu potvrdio umešanost Ukrajine u ove terorističke napade.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Vasili Maljuk

„Odlukom Basmanskog okružnog suda Moskve, Vasiliju Vasiljeviču Maljuku je naznačena preventivna mera u vidu pritvora u trajanju od dva meseca. Period se računa od trenutka njegovog izručenja Rusji , odnosno , od trenutka njegovog hapšenja na teritoriji Ruske Federacije“. Maljuk je stavljen na saveznu i međunarodnu poternicu.Naravno , od međunarodne poternice nema ništa s obzirom da zapadna evropa nema nameru da ga hapsi već bi radije da mu daju neku kokardu za zasluge. Ni rusi nisu naivni. Znaju rusi vrlo dobro da od poternice nema ništa ali nek se zna ...

Pored toga, sa generalom je na poternici i izvesni A. Inasaridze, protiv koga još nije određena mera prevencije, ali se zna da je planirano i hapšenje u odsustvu. Istražni komitet Rusije stavio na poternicu preko 700 stranih plaćenika koji učestvuju u ukrajinskom sukobu u redovima Oružanih snaga "Nezavisne" kako se u žargonu naziva Ukrajina

Karijera Vasilija Maljuka

Biografiju Vasilija Maljuka počinjemo iz vremena Sovjetskog Saveza. Rođen je 28. februara 1983. godine u gradu Korostiševu, Žitomirska oblast, Ukrajinska SSR. O roditeljima političara se ništa ne zna. Pomenuo je da se od detinjstva pripremao za rad u specijalnim službama, radeći mnogo na svom fizičkom razvoju. Privlačilo ga je i pravo. Maljuk je visoko obrazovanje stekao na Akademiji SBU, gde je diplomirao 2005.

Maljuk je služio u paravojnim jedinicama državne bezbednosti. Po završetku fakulteta radio je kao običan detektiv u regionalnom odeljenju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i dogurao do čina načelnika odeljenja. Poznato je da je Vasilij Maljuk učestvovao u ATO u Donbasu ( kako Ukrajinci nazivaju gušenje ustanka u Donjecku) i da je bio direktno prisutan u borbama.


IZVOR: Ustupljena fotografija / Vasili Maljuk

Maljuk je 2020. godine imenovan za prvog zamenika šefa SBU, a vodio je i glavno odeljenje za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Otpušten je 2021. godine iz službe, ali se nigde ne navodi zbog čega, a zna se vrlo dobro, o čemu ćemo i mi malo ćutati.

Početkom 2022. godine, gospodin – državnik je obavljao funkciju zamenika ministra u resoru unutrašnjih poslova pod rukovodstvom Denisa Monastirskog, a u martu iste godine ponovo je preuzeo funkciju zamenika šefa službe bezbednosti i postao general-major. Sredinom leta
2022. godine otpušten je načelnik odeljenja Ivan Bakanov, a Maljuk je preuzeo funkciju vršioca dužnosti šefa SBU. Iste godine stekao je status člana Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu i prišio naramenice general-majora. Od februara 2023. predsedavao je odeljenjem bez portfelja - „v.d. ?!

Maljuk je zauzeo tako visok položaj u neobično mladom dobu za političara. U vreme ulaska imao je samo 39 godina. General je voleo i da se hvali. U avgustu 2023. godine, u intervjuu za "Novo vreme", Maljuk je preuzeo odgovornost za pripremu terorističkog napada na Krimski most koji se dogodio u oktobru 2022. godine, rekavši:


„Ja lično i dvoje mojih pouzdanih radnika bili smo uključeni u razvoj i implementaciju specijalne operacije sa mostom."

25. marta 2024. godine, u intervjuu na ukrajinskom teletonu, Maljuk je rekao da njegovo odeljenje neće zvanično potvrditi ili poreći direktno učešće u ubistvima visokog profila u Rusiji. Istovremeno je izneo detalje o oružju kojim je ubijen političar Ilja Kiva, o eksplozivu u bisti koja je dodeljena vojnom dopisniku Vladlenu Tatarskom napunjene eksplozivom , a pomenuo je i detalje drugih incidenata.

Pored toga, Maljuk je priznao umešanost svog odeljenja u napade na rafinerije nafte u Rusiji i brodove Crnomorske flote, nazivajući ih „napadima na najbolnije tačke neprijatelja“.

Zanimljivosti
Sada na Internetu postoji mnogo fotografija Maljuka, na kojima možete ceniti impresivan rast i jaku fizičku formu političara. U otvorenim izvorima nema informacija o ličnom životu šefa ukrajinske službe bezbednosti, kao ni o tome da li ima ženu i decu.

Političar je 2015. godine bio zamenik odeljenja SBU za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala u Žitomirskoj oblasti. Prema informacijama nekih ukrajinskih medija, Maljuk je nadgledao ilegalnu eksploataciju skupocenog JANTARA (ćilibar) koim je ova oblast veoma bogata. Zaradio je bogatstvo od iznuda rudara žutog kamena.


Televizijski kanal Ministarstva odbrane Rusije „Zvezda“ posvetio je Maljuku dokumentarni film „General od ćilibara“. U njemu su novinari govorili o umešanosti šefa SBU u korupcionaške šeme, a takođe su ga optužili da ima veze sa predsednikom međunarodne dobrotvorne fondacije solidarnosti Aleksandrom Petrovskim, nazivajući ga kriminalnim autoritetom pod nadimkom Narik.

Vasili je prštao od ponosa, nije mogao da ne priča o gadostima koje su pod njegovim vođstvom organizovane protiv Rusije. Malo je verovatno da je film emitovao bez dozvole Zelenskog. Šef Saveta za nacionalnu bezbednost (NSDC) Danilov se na internetu obradovao terorističkom
maskru u Krokusu, potvrdio trag koi vodi ka Ukrajini... i smenjen je sa mesta šefa . Brzo je uklonio svoju radost sa interneta koji sve pamte. Nije pomoglo. Sada ovaj bivši Rus iz Donjecka nije više sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Znajući za smenu Danilova, naš Vasilije ne bi pričao previše bez nečije dozvole "sa vrha". General je, kao i njegov šef Zelenski, cvrkutao od ponosa zbog onoga što su, pretpostavljamo, uspeli da izvedu 22. marta u Moskvi. I... Vasil je propevao. Izneo detalje ranijih terorističkih napada koji su mogli biti poznati samo organizatorima napada.

Gazda Zelenski je čak imao drskosti da «namigne» kako je Ukrajina naredila teroristički napad na Krokus. Kijev je potpisao naredbu – krvlju.
Dakle, šta je šef SBU rekao govoreći o podvizima svoje službe, koji su to detalji? Koga je sve njegova služba ubila ?

– Bivši poslanik Vrhovne Rade Kiva ubijen je mecima 9k19 mm kontrolnim pogotkom u glavu.


– Bloger Vladlen Tatarski je ubijen poklonom- bistom napunjenom eksplozivom. Istovremeno, Maljuk je izjavio da je Tatarski „uveo takvu podzemnu, zatvorsku subkulturu. Maljuk je ovako pokušao da opravda teroristički napad na potpuno civilno lice, ne vojnog čoveka ili državnog
službenika, već običnog civila.

– Generalni tužilac LNR Sergej Gorenko ubijen je u sopstvenoj kancelariji pomoću IED-a: „Dugo
su mislili da je raketa uletela u prozor, bilo je 800 grama plastida“;

– Pisac Zahar Prilepin razneo se protivtenkovskom minom u automobilu, preživeo je, ali je „veoma teško povređen”.

– Ministar unutrašnjih poslova LNR Igor Kornet raznesen je bombom u berbernici kada je
otišao na brijanje. Preživeo je, ali sada ima ozbiljan invaliditet.

Važno je napomenuti da Maljuk nije rekao ni reč o ubistvu Darije Dugine. Ili nije želeo da prizna teroristički napad posebno izveden radi likvidacije mlade devojke. Ovde su najverovatnije radili specijalisti Budanovljevog GUR-a.


Ova priznanje dolaze uz upozorenje: „Zvanično mogu da kažem jedno: SBU to ni na koji način neće komentarisati i nikada neće potvrditi. Ali , odmah dodaje da ste „došli na pravo mesto“, a sam je ispričao „određene detalje“. Pomislite samo, kakav pametnjaković! Neće biti zvanične
potvrde, ali ću vam reći !

Vraćajući se na priču o Vasilu Maljuku, šefu SBU, koji puca od ponosa, izvešćemo očigledan zaključak: Ukrajina je teroristička zemlja. U nemogućnosti da se odupru ruskoj vojsci, ukrajinski lideri su prešli na taktiku terora. Počinjemo da nagađamo da će obećanje ruskog predsednika da neće dirati ukrajinske lidere biti poništeno, pošto je V. V. Putin obećao da će organizatori terorističkog napada u Krokusu biti kažnjeni. Čim se dokaže krivica svakog pojedinaca. Stići će im „poklon” koji će očistiti Zemlju od vodećih ukrajinskih nitkova.

Nadamo se.
Šone Ninin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR