Glas Javnosti

VELIKO OTKRIĆE! Arheolozi pokušavaju da reše misterije SMEDEREVSKE TVRĐAVE

Kultura
Autor: Glas Javnosti

Arheolozi su u sektoru Varoške kapije Smederevske tvrđave, otkrili temelje turske Topovske kule sagrađene 1483. godine. Ova kula je porušena zbog gradnje pruge od Beograda do Niša.

Prošle nedelje stručnjaci su naišli na obrise petougaone topovske kule i još tri pored nje.

Deo spoljašnjeg odbrambenog prstena je imao tri topovske kule na uglovima i ovu, nedavno otkrivenu, ispred ulaza. Ona je bila prolazna i iz nje se išlo pravo na kapiju.

Direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika, Dejan Radovanović, otkriva da je istovremeno otkrivena i vodovodna linija od keramičkih cevi, najverovatnije iz turskog doba.

Arheolozi veruju da se na prostoru Smederevske tvrđave nalazi i grob Đurađa Brankovića.

Foto: Wikipedia/Mihailo Fostikov

Nastavlja se ručno iskopavanje na ovom prostoru u dubljim slojevima, a nadaju se da će otkriti tačno ko je i kada napravio ovu vodovodnu liniju.

Inače, prostor nekadašnjeg dvora despota Đurađa i Proklete Jerine- Mali grad- već je arheološki istražen, ali su ulaz u utvrđenje i Veliki grad, poslednje srpske prestonice i dalje arheološka nepoznanica.

Na ovom prostoru su obavljena samo delimična arheološka istraživanja i najvažnije dileme još uvek nisu razjašnjene.

Arheolozi veruju da se na ovom prostoru nalaze i ostaci Saborne crkve posvećene Blagoveštenju, koju je despot Đurađ podigao kao svoju zadužbinu.. U njoj su po istorijskim podacima, sahranjene mošti jevanđeliste Luke, koje je Branković otkupio za 30.000 dukata. Mošti su kasnije prenete u Veneciju, ali tajna svetilišta u Smederevu do danas je ispod zemlje.

Druga velika misterija je grob Đurađa Brankovića za koji mnogi arheolozi veruju da se nalazi baš na prostoru Smederevske tvrđave.

 

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR