Glas Javnosti

PREMINUO MILOŠ ŠOBAJIĆ: Slikar izgubio BITKU sa korona virusom

Kultura
Autor: Glas javnosti

Naš poznati slikar Miloš Šobajić preminuo je danas od posledica korona virusa.

Šobajić je od aprila ove godine bio zaražen i nalazio se na lečenju u KBC ,,Dragiša Mišović''.

Kako su preneli mediji, zdravstveno stanje umetnika se u poslednje vreme pogoršalo, te je bio priključen na respirator.

Rođen je 1945. godine u Beogradu. Osnovnu i srednju školu je pohađao u Beogradu, Istanbulu i Nikšiću. Maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji, 1964. godine. Završio je Akademiju Likovnih umetnosti u Beogradu 1970, da bi se dve godine kasnije preselio u Pariz.

Od 2005. godine predaje na Luksun Akademiji lepih umetnosti u Šenjangu u Kini, a istovremeno osniva Fakultet za umetnost i dizajn na Megatrend univerzitetu u Beogradu, na kojem je bio dekan, redovni profesor i počasni doktor, da bi godine 2012. postao profesor emeritus.

Svoja dela je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao na oko pet stotine grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji.

Njegova dela se nalaze u tridesetak muzeja savremene umetnosti u svetu. Dobitnik je niza nagrada u Srbiji. Ruska Duma mu je dodelila 2018. godine orden počasnog gosta Rusije, a 2019. godine dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije, za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Oženjen je Majom T. Iskjerdo.  Napisao je biografsku knjigu „Mojih devet života”.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR