Glas Javnosti

NEVEROVATNO! Skica Leonarda Da Vinčija se prodaje za 16 miliona dolara!

Kultura
Autor: Glas javnosti

Leonardova skica glave medveda, nastala oko 1480. godine, biće ponuđena na aukciji u julu u Londonu i očekuje se da premaši cenu od 16 miliona dolara.

Leonardov crtež, sa dimenzijama manjim od 20 kvadratnih centimetara, srebrenka je na svetlom roze-smeđem papiru. Velikog renesansnog umetnika je toj crtačkoj tehnici podučio njegov učitelj Andrea del Verokio, a ona podrazumeva nanošenje srebra (ili olova ili kalaja) drvenom pisaljkom ili žicom.

„Glava medveda“, kako je vremenom rad dobio ime, jedan je od samo osam Leonardovih crteža koji su još u privatnim kolekcijama, navode u aukcijskoj kući „Kristi“, koja će taj rad prvo prikazati u Hongkongu do kraja maja, a potom će biti prenet u London, gde se očekuje da na aukciji u julu dostigne cenu između osam i 12 miliona funti (od 11,2 do 16,82 miliona dolara).

Predsednik odeljenja „Stari majstori“ u „Kristiju“ u Njujorku Ben Hol u saopštenju je ovu skicu nazvao „jednim od najznačajnijih dela iz renesanse koje je još u privatnim rukama“, dodajući da je „pripadao nekima od najistaknutijih kolekcionara u oblasti umetnosti starih majstora tokom vekova“. Među poznatijim ranijim vlasnicima su britanski slikar ser Tomas Lorens i kolekcionar kapetan Norman Robert Kolvil, prenosi CNN.

Crtež sa upadljivim potpisom Leonarda pripadao je Lorensu, britanskom slikaru i jednom od najvećih kolekcionara umetnosti starih majstora. Nakon njegove smrti 1830. godine, crtež je prešao u ruke njegovog dilera Semjuela Vudburna, koji ga je 1860. godine prodao, takođe preko „Kristija“, za samo dve i po tadašnje funte (što je današnjih 312 funti ili 439 dolara). Pod nazivom „Glava medveda“, rad je izlagan više puta u različitim ustanovama kao što su Nacionalna galerija u Londonu, u Ermitažu u Sankt Petersburgu i Luvru u Abu Dabiju.

Iako najpoznatiji po svojim slikama „Poslednja večera“ i „Mona Liza“, Leonardo je slavan i po svojim skicama anatomije čoveka i životinja. Njegov čuveni „Vitruvijev čovek“ vekovima unazad je etalon idealnih proporcija odraslog muškarca.

Osim toga, slavni renesansni majstor bio je fasciniran i svetom prirode, pa je za života uradio mnoge skice životinja, kao što su mačke, psi, medved dok hoda i druge i one se mogu videti u muzejima.

Najskuplja do sada prodata Leonardova skica je „Konj i jahač“, za koju je neimenovani kupac platio više od 11,2 miliona dolara 2001. godine. Taj rekord mogla je da premaši prodaja njegove poznate skice „Mučeništvo Svetog Sebastijana“, za koju se očekivalo da će na aukciji 2016. godine dostići cenu od 16 miliona dolara, ali je nadmetanje prekinuto nakon što je francuska vlada odlučila da se taj rad ne prodaje i čuva kao nacionalno blago.

U „Kristiju“ su uvereni da će „Glava medveda“ premašiti taj iznos jer je to, kako su naveli u pisanoj izjavi za medije, „jedan od poslednjih Leonardovih crteža koji se može očekivati na tržištu umetnina“.

Međutim, ako bude prodat i za znatno veću sumu, teško da će prebaciti rekord koji drži neki crtež renesansnih umetnika. Rafaelova „Glava muze“, studija za fresku po porudžbini pape Julija Drugog za Sobu potpisa u Vatikanu prodata je 2009. godine za 49 miliona dolara.

(Glas javnosti/Nova.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR