Glas Javnosti

KAKO JE ČIKA JOVA POSTAO ZMAJ: Jedna TAČKA odredila nadimak najvećeg srpskog ROMANTIČARA

Kultura
Autor: Glas javnosti

Srpski pisac, Jovan Jovanović Zmaj, ili čika Jova, poznat je po svom nadimku, ali malo ko zna kako je on nastao i da ga je "stvorila" slučajna greška u pisanju.

Jedan od prvaka srpske romantičarske poezije, poznat i kao čika Jova Zmaj, svoj poznati nadimak dobio je slučajno. Jovan Jovanović (1833 - 1904), kao i većina Srba iz tog vremena u Vojvodini, veliki značaj pridavao je Majskoj skupštini, odrzanoj 1848. godine.

Na tom skupu u Sremskim Karlovcima Srbi su proglasili autonomno Srpsko vojvodstvo (Srpsku Vojvodinu), što je u ono vreme bio događaj od velikog političkog i društvenog značaja.

U njegovu čast čika Jova je pored svog imena uvek dopisivao 3. maj, datum održavanja Skupštine. Jednom se dogodilo da je u potpisu izostavio tačku posle broja tri, pa je treći dan maja postao - Zmaj!

Zahvaljujući ovoj maloj omašci, Jovanović je dobio nadimak po kome je i danas najprepoznatljiviji. Nadimak je poslužio i kao nadahnuće za ime njegovog čuvenog satiričnog časopisa, a mesto gde je umro, Sremska Kamenica, jedno vreme nosilo je pridev Zmajeva.

Vredi napomenuti da je Zmaj, pored toga što je ostao poznat kao pesnik i satiričar, bio i tvorac jednog od prvih srpskih stripova. Strip šala pod nazivom "Pretovareno" pojavio se u časopisu "Neven" 1881. godine.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR