Glas Javnosti

FILM O GRČKOM SVETITELJU SRPSKE AUTORKE stiže u bioskope, u Grčkoj obara rekorde gledanosti! Miki Rurk očaran PRAVOSLAVLJEM (FOTO+VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Film "Božiji čovek", internacionalno ostvarenje rediteljke i scenaristkinje Jelene Popović koje je okupilo glumačke zvezde svetskih kinematografija, stiže u srpske bioskope od 14. oktobra. U Grčkoj je film pogledalo više od 250 000 gledalaca i već tri nedelje je na prvom mestu po gledanosti.

Film je u Srbiji prikazan u okviru Festivala hrišćanske kulture u Zaječaru.

Film prikazuje život Svetog Nektarija, jednog od najvećih svetitelja našeg vremena, koji je za života bio progonjen i ponižen, istrpevši sve prepuštajući se ljubavi Božijoj. Nebrojena čuda i iseljenja se i danas dešavaju nad njegovim moštima u manastiru Svete Trojice na grčkom ostrvu Egini, koji je on osnovao.

Život Svetog Nektarija Eginskog (Aris Servatalis) iz Grčke bio je praćen progonima i gonjenjem. Sveštenik običnog naroda, njegova poniznost iritirala je određeni krug sveštenstva, a njegova predanost dodatno pobuđivala njihove sumnje i klevete. Upkos tome što je lišen crkve i prognan iz Egipta i parohijana koji su ga voleli, Nektarije se prepustio tome da njegova vera u Boga bude najbolja odbrana.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria giachnaki (@maria.giachnaki)

Ostvarenje je rađeno na engleskom jeziku što zbog glumaca, što zbog toga što je u pitanju jedna univerzalna priča, bez obzira na versku pripadnost, napominje autorka Jelena Popović.

Grčki glumac Aris Servetalis u glavnoj ulozi kao Sveti Nektarije Eginski, zvezda ruskog filma Aleksandar Petrov i dobitnik Zlatnog globusa poznati američki glumac Miki Rurk - zajedno igraju u biografskoj drami „Božiji čovek“ koja će svoj bioskopski život u Srbiji započeti 14. oktobra. 

„Aris Servatalis je odličan glumac i imala sam sreću da radim sa njim jer je on čovek takođe posvećen veri, samim tim ima tu neku auru koja na prvi pogled odaje utisak da on može da bude Sveti Nektarije Eginski“, dodaje rediteljka.
Veliku ulogu u filmu ima ruski glumac Aleksandar Saša Petrov kog domaća publika poznaje iz filma „Led”. Izuzetno je zahvalan zbog uloge u filmu: „Iskazujem veliku zahvalnost Grčkoj i Grcima za jedinstvenu priliku da učestvujem u ovom filmu. Mislim da se sve to desilo s razlogom, jer znam koliko je ova priča značajna za grčki narod i siguran sam da smo napravili pravi potez sa ovim filmom koji će dugo živeti u srcima ljudi”, izjavio je Petrov.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Maria giachnaki (@maria.giachnaki)

 

Holivudski glumac u filmu igra bolesnika koga Sveti Nektarije isceluje, tako što majica sa već umrlim svetiteljem, dolazi do bolesnika, a ovaj momentalno biva isceljen.

- Miki Rurk je pristupio ulozi celim srcem i veoma sam dirnuta i zahvalna zbog toga. Miki je religiozan iovek. On je rimokatolik. Odvela sam ga u crkvu Svetog Nektarija u Kamarizi i bio je veoma dirnut. Rekao je da je to najlepša crkva koju je ikada video i da je ta poseta najvažnija stvar koju je uradio od kada je došao u Grčku - rekla je Jelena.

Foto: Youtube/printscreen

Kako je došla na ideju da o ovom uradi film srpska rediteljka kaže:

Kupila sam knjigu o Svetom Nektariju tokom posete Beogradu i nakon što sam pročitala njegovu priču veoma sam snažno osetila da ovo mora da bude film. Sigurna sam da to nije bila samo slučajnost jer sam imala jak osećaj da treba da se ukrcam na to putovanje. Protekle četiri godine živim u Grčkoj, Atini, što mi je omogućilo da češće posećujem Beograd. Volim život u Grčkoj, ali na isti način na koji nisam planirala da napustim SAD i preselim se u Evropu, ne mogu ni sada da predvidim gde ću biti u budućnosti. Kako god Bog bude želeo.

U Los Anđelesu bila okružena duhovnom ružnoćom

Jelena Popović (43) napustila je Srbiju i preselila se u SAD kada je imala samo 16 godina i dugo je živela u Los Anđelesu. Napustila je grad čim je osetila da je okružena duhovnom ružnoćom.
"Samo bih stala nasred ulice i gledala bilborde. I nije bilo ni jednog bilborda koji nije prikazivao tamu, nasilje, stvari koje su veoma negativne", rekla je ona u video intervju.
Igrani film "Božiji čovek" producirao je Simeon Entertainment i View Master Films, u saradnji sa manastirom Vatopedom sa Svete Gore Atonske.

- Nadam se da će ovaj film inspirisati ljude i dati im hrabrost dok prolaze kroz teške trenutke u životu. Pojedinačno svako može da nauči nešto iz života Svetitelja.
Pravljenje ovog filma je bila velika inspiracija i veliki i teški izazov. Poteškoće i prepreke su savladane čvrstom verom, da ako Bog želi, stvari uvek uspeju na kraju - rekla je srpska režiserka.

 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR