Glas Javnosti

BUM SRPSKE KINEMATOGRAFIJE! Filmovi sa NACIONALNOM tematikom postaju APSOLUTNI TREND: Osim 'DARE' ove godineu pripremi još TRI NASLOVA! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Nakon „Dare iz Jasenovca“ koji je uzburkao javnost i pre premijere, u pripremi su veliki projekti poput filma i TV serije "Košare", američko-srpska koprodukcija filma "Žetva" na temu "žute kuće" i trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, „Deca Kozare”, „Heroji Halijarda”, i filmovi koji se bave temama iz novije istorije kao što su „Oluja” i nelegalno NATO bombardovanje.

Sve teme koje su rak-rana srpskog naroda, ostatku sveta su potpuna nepoznanica. Međutim, konačno je došlo vreme da se i to promeni. Naime, srpska kinematografija će uskoro doživeti pravu ekspanziju, uzimajući u obzir da se trenutno snima ili priprema nekoliko filmskih ostvarenja sa važnom nacionalnom tematikom.

Košare kao simbol odbrane otadžbine

Nakon "Dare iz Jasenovca" reditelja Predraga Antonijevića nalazi u trci za 93. Oskara i nagradu Američke akademije filmske umetnosti i nauke u kategoriji za najbolji međunarodni film, javnost željno očekuje sledeći veliki projekat u vidu filma i TV serije "Košare" koji će pratiti priču o srpskim herojima koji su se 1999. godine borili protiv UČK teroristične organizacije, vojske Albanije i NATO pakta. Nakon nesuglasica i sukobljenih viđenja producenata i reditelja o daljem snimanju filma, Filmski centar se uključio u razrešavanje spora i uspeo da nađe kompromisno rešenje kojim se omogućava nastavak snimanja ovog projekta. Kao što je već poznato, Biković je odlučio da celokupni honorar prosledi porodicama poginulih srpskih vojnika u bitki koja je postala simbol odbrane otadžbine.

Ista produkcija "Omega" u saradnji sa "Telekomom" trenutno piše scenarije svojevrsnu ratnu trilogiju koja će se studiozno baviti periodima zlokobne „Oluje” i NATO bombardovanjem. Drugi deo filma i serije, baziraće se na sudbini pojedinih oficira koji se vraćaju u prošlost, tačnije u vreme operacije "Oluja" kada je izvršeno etničko čišćenje Srba iz Krajine, a zatim će na isti način biti dočaran i period 1999. godine kada je NATO nelegalno bombardovao Srbiju.

Tragična sudbina dece Kozare

Reditelj Lordan Zafranović, našao se na crnoj listi svih hrvatskih režima još od ostvarenja filma "Okupacije u 26 slika", a naročito posle dokumentarnog filma Krv i pepeo Jasenovca (1983), koji je zabranio lično tadašnji prvi čovek Hrvatske. Od tada, pa sve do realizacije filma "Dara iz Jasenovca", postojao je prećutni dogovor još od vremena Titove Jugoslavije koji se, iz neobjašnjivih razloga, uspešno primenjivao decenijama, ali i negirao od strane Druge Srbije. Međutim, nakon 75 godina, Srbija i ceo region dobiće još jedno filmsko svedočenje o nesrećnoj deci koja su stradala u ustaškim logorima u NDH, jedinoj državi na svetu koja je imala logore za decu. Nakon što je objavljena konačna odluka Filmskog centra Srbije koji je odobrio sredstva za realizaciju ovog projekta, kompleksna ratna drama značajnog reditelja Lordana Zafranovića pod nazivom "Deca Kozare" približiće javnosti tragičnu sudbinu preko 23,000 ubijene dece srpske nacionalosti. 

Zafranović je u više navrata najavio da se sprema za jedan vrlo žestok film koji će da izazove diskusiju o tome što se to desilo od 1941. do 19945. u Hrvatskoj u logorima smrti. "Deca Kozare" će biti veoma provokativno ostvarenje koje će izazvati burne polemike, sa čime se složio i producent Miša Mogorović, koji je istakao da je u pitanju jaka antifašistička i humanistička ideja scenarija s važnom nacionalnom temom, što je danas veoma potrebno i korisno. Mogorović otkriva da je ovo najbolji i najuzbudljiviji scenario koji je u karijeri pročitao i siguran je da će rediteljsko umeće i umetnički senzibilitet velikog reditelja obogatiti srpsku kinematografiju za još jedan veliki i važan film.

Film o najvećoj akciji spašavanja američkih pilota

Podrška Filmskog centra Srbije pružena je i za projekte "Heroji Halijarda" i "Žetva" koji svedoče o srpskom herojstvu i stradanju.

Naime, reditelj, scenarista, glumac i producent Radoš Bajić je takođe prošao na konkursu FCS sa projektom „Heroji Halijarda” i već dve godine priprema snimanje filma i TV serije inspirisane najvećom pojedinačnom akcijom spasavanja pilota u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Operacija "Halijard" je zaboravljeni podvig herojskog srpskog naroda koji je u leto 1944. godine sa improvizovanog aerodroma na Galovića polju u selu Pranjani podno Ravne gore, predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini, na čijem čelu je bio đeneral Draža Mihailović, spasio i poslao u slobodu preko 500 američkih i engleskih pilota.

Zločini u Žutoj kući i trgovina organima

Možda i najbolniju temu o mučenju žrtava i ilegalnoj trgovini srpskim organima otvoriće i ispričati kroz oko kamere američki reditelj, scenarista i producent Pol Kampf u filmu "Žetva", koji je zasnovan na istinitom romanu Veselina Dželetovića "Srpsko srce Johanovo", u kome su opisani zločini koji su se dešavali nad našim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Film "Žetva" oslikava život bogatog Nemca kome je presađeno srce u Žutoj kući i koji nakon transplatacije sanja nepoznate predele i plavookog dečaka, a potom odlazi na Kosovo i Metohiju u potrazi za odgovorima.

(Glas javnosti)

 

 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR