Glas Javnosti

BILJA KRSTIĆ MEĐU NAJBOLJIM ETNO VOKALIMA SVETA: Veliko PRIZNANJE za srpsku umetnicu! (VIDEO)

Kultura
Autor: Glas javnosti

Na kompilaciji među 12 najboljih ženskih vokala koji kroz muziku oslikavaju tradiciju svojih zemalja, našla se i pesma sa albuma Biljane Krstić - Sedi moma na visoko.

Ova pesma nastala je krajem 19. veka, a zahvaljujući pevačici koja je rodom iz Niša čuće je ceo svet.

Kompilaciju A Woman*s world - songs of resilience and hope izdala je britanska kuća ARC Music, a na njoj su se našle pesme izvođačica širom sveta - od Kolumbije do Rusije. Bilja Krstić se jedina sa Balkana našla u ovom društvu gde je starom srpskom pesmom predstavila tradiciju svoje zemlje.

Poslednji album Krstićeve i Bistrika - Svod izdala je upravo ova engleska izdavačka kuća, a pevačica kaže da joj se dopada što su izabrali pesmu Sedi moma na visoko za album koji predstavlja snagu žena širom sveta.

Inače, kompilacija je, kako navode izdavači, tematski album pesama uspeših pevačica i kompozitorki širom sveta, koje šire svoje privatne poruke snage, mira, teškoća i uspeha. Album je, opisuju, globalno putovanje u kome se veličaju žene i njihova snaga. O svakoj izvođačici su na albumu napisali kratku biografiju i opisali njihov muzički žanr.

Muzika koju izvode Biljana Krstić i Bistrik je fuzija, miks tradicionalne etno muzike, a kapela pesama i etno gruv improvizacija i modernog muzičkog pristupa. Njihov cilj je da folklor prevedu u savremenu umetnost - navode u opisu izvođača srpske pesme.
Inače, Bilja Krstić je na sceni duže od 40 godina, a godinama je prikupljala zapise izvorne muzike, dok sa Bistrikom spaja tradicionalne zvuke i savremene aranžmane.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR