Glas Javnosti

Novinare ubijaju, zar ne?: Kad ubice slobodno šetaju (122.deo)


Autor: Glas javnosti

 Diljem planete Zemlja novinare ubijaju! U Rusiji, Americi, na Bliskom i Dalekom Istoku, u Africi i na Balkanu...Naravno i u - Srbiji!

Dada Vujasinović, Slavko Ćuruvija, Milan Pantić...Za likvidaciju Dade Vujasinović, dugo se tvrdilo da se ubila - sama?! A, nije, ali ubica se i dalje ne zna...Zagonetno ubistvo na Uskrs, 11. aprila 1999., u srcu Beograda, Svetogorskoj,  novinara Slavka Ćuruvije, vlasnika Dnevnog telegrafa i Magazina "Evropljanin" (o čemu smo opširno pisali u feljtonu Glasa javnosti), iako su dosat donete brojne presude, a kao ubica(e) pominjani su mnogi, mahom mrtvi, i danas se - sudi?!

A za ubistvo Milana Pantića, dopisnika Večernjih novosti iz Pomoravlja (Jagodine), 11. juna 2001. i pored brojnih specijalnih komisija i zaklinjanja vlasti, udruženja novinara da će se saznati ubica, ali i nalogodavac tog zločina, i danas dve decenije posle zna se manje nego pre 20 godina. Prevedeno na srpski - ništa?! U naporima da stvar istera na čistinu izuzetno se zalagala novinar Brankica Stanković u emisijama "Insajder", dovodeći u studio i pred TV kamere mnoge "koji su morali nešto da znaju", ali - očito bezuspešno... U kultnoj emisiji B92, koju je vodila novinar Brankica Stanković govorili su: Živka Pantić, supruga ubijenog novinara Milana Pantića, Relja Milanović, novinar radija Novi put, Branislav Jovanović, novinar nedeljnika Novi put, Jovan Stojanovic, bivši direktor Jagodinske pivare, Dragan Markovic Palma, predsednik SO Jagodina, Nadežda Gaće, predsednica NUNS-a...

B92: U kakvim ste odnosima bili s Milanom Pantićem, jeste li se poznavali?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Imali smo veoma dobru saradnju, pratio je rad fonda Treće dete, pratio je rad mog kik-boks kluba, pošto je on bio dopisnik Pomoravskog okruga, pa je posle bio dopisnik iz Ćuprije gospodin Pera Ilić, i imali smo veoma korektnu saradnju.

B92: Nikada nikakve nesporazume niste imali?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Nikada.

B92: A da li ste mu možda nekada savetovali da o nekim stvarima ne piše?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Ne, nikome, Pantiću pogotovo.

B92: Čak ni indirektno preko...

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Ne, ne, taman posla.

B92: Znači, netačno je da ste vas dvojica zajedno vršili pritisak na Pantica?

Jovan Stojanović, bivši direktor Jagodinske pivare: Ne, nijedan razlog nije bio da vršimo ni jedan, ni drugi... taman posla. Ja da vršim pritisak na Pantića apsolutno je netačno i nepotrebno. Kad je taj čovek koji je dolazio u moju kuću, koji je sedeo sa mnom, dugo...Sad, zamislite, nekome pretite, a on dolazi u vašu kuću, stvarno nelogično za naše uslove srpske i tako...Ne, nema govora.

B92: Živka Pantić kaže da joj nije poznato da je njen suprug bio u prijateljskim odnosima sa Stojanovićem.

Živka Pantić, supruga ubijenog novinara Milana Pantića: Nisu imali neke konflikte konkretne i to, ali da su bili baš u nekim odnosima, ne verujem, jer znam, on je čak meni jednom i rekao, kad je bilo neko suđenje oko Pivare, u holu sudnice, to mi je rekao, kad je on naišao tu je već bio taj bivši direktor sa svojim advokatom i ko je bio tu još prisutan ne znam, i kad je Milan naišao, on, da li je to u šali rekao ili je zbilja, stvarno ne znam, ali je Milan čuo kad je on to izjavio - od ovoga me više strah nego od ovih što su unutra u sudnici. Biće da je to bila čista i šala, koja je doprla Milanu do ušiju, e sad...

B92: Pisao je dosta o Jagodinskoj pivari. Da li mislite da su možda pretnje mogle da dolaze sa te strane?

Živka Pantić, supruga ubijenog novinara Milana Pantića: Pa, da vam kažem nešto, i o Pivari i o Cementari, moglo je da dode s bilo koje strane, ali to je sve nezvaniično, ne mogu to da tvrdim jer činjenica je da je on u poslednje vreme, poslednjh možda dva meseca, ili tri baš uglavnom se tim bavio.

B92: Prema nezvaničnim informacijama, ti pritisci su dolazili i od gospodina Stojanovića i od vas.

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Prema kome?

B92: Prema Milanu Pantiću.

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Ma, to nema veze, ma, nikad u životu nisam pričao s njim na tu temu, o Pivari, o Jovanu Stojanoviću i tako...

B92: I sa Stojanovićem nikada niste uputili nijednu jedinu pretnju Pantiću?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Ne.

B92: Da li verujete policiji da je predana istrazi i da je vodi u najboljem mogućem smeru, znači da ne postoje pritisci i da ne postoji korupcija koja ometa istragu?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Verujem policiji da se bori da otkrije onog ko je izvršio to krivično delo i da u jagodinskoj policiji nikada nije postojala korupcija u tom smislu da se neko zaštiti kada je izvršio krivično delo ili tako dalje, da se vrši pritisak... Evo, ja ću jedan primer da vam navedem...

B92: A kako znate da nikada nisu postojali pritisci?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Pa, nije mi poznato. Evo, ja sa ugla informacija koje ja mogu da imam, a imajući u vidu da sam čovek koji se bavi i politikom i privredom i medijima i sportski sam radnik, valjda bih čuo, neko bi došao da se požali da kaže - znaš šta, policija je zaustavila taj i taj slučaj.

B92: Nikad vam se niko nije žalio?

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: Ne, a šta vi mislite?

B92: Meni je neobično da jedan slučaj u tako malom gradu toliko dugo ne bude rešen i nameće se pitanje...Znate, kad ministar izađe i kaže - čovek je ubijen, ali ne s namerom, onda to nameće zaključak da se verovatno već sve zna, samo iz nekog razloga se kriju rezultati istrage.

Dragan Marković Palma, predsednik SO Jagodina: I šta vi mislite, da li vi znate ko je to uradio?

B92: Ekipa Insajdera pokušala je da od ministra dobije informacije o tome dokle se došlo u slučaju ubistva Milana Pantića, ali smo iz Jočićevog kabineta dobili odgovor da u cilju istrage ne možemo da dobijemo nijednu informaciju. Zbog toga smo istog dana odlučili da ministru uputimo još jedan zahtev.

"Iz Biroa MUP-a Srbije za saradnju s medijima obavestili su nas da je odbijen današnji zahtev emisije Insajder za razgovor s načelnikom SUP-a Jagodina, pukovnikom Milutinom Savićem. 'Molimo vas da još jednom razmislite zbog čega nije dozvoljeno da načelnik SUP-a Jagodina odgovori na pitanja od javnog interesa. Obrazloženje da se na taj način ometa istraga jednostavno ne stoji, zbog toga što ste i vi lično na jednoj od konferencija za novinare saopštili da novinar Milan Pantić nije trebalo da bude ubijen, nego samo zastrašen. To znači da je istraga odmakla, jer u suprotnom ni vi kao ministar ne biste imali takvu informaciju. Naš cilj nije bio da na bilo koji nacin ugrožavamo istragu, pa vas zbog toga najljubaznije molimo da nam odobrite razgovor sa načelnikom policije u Jagodini.'

Odgovor na taj zahtev nismo dobili, a naši uporni pokušaji da telefonom stupimo u kontakt s kabinetom ministra ostali su bezuspešni. Ostaje nejasno zbog čega ministar izbegava da odgovori na pitanja koja su otvorena upravo njegovom izjavom da je Pantić ubijen slučajno.

Živka Pantić, supruga ubijenog novinara Milana Pantića: Jeste, čula sam tu izjavu i mogu da vam kažem da me je strahovito povredila. Mislim, i takva izjava jednog ministra...ne znam čemu vodi. Izjavio je da nije bila namera da se ubije, nego samo da se zaplaši, zna da treba da se zaplaši, ali ne zna ko je trebalo da ga zaplaši. To mi je stvarno toliko nepojmljivo i kontradiktorno. Za to da se zaplaši nije mi jasno na koji način, čovek kad hoće da se zaplaši on će da ga sretne bilo kad, ili na ulici ili ovo, a ne ujutru 7.45 ispred vrata s metalnom šipkom i tri udarca u glavu. Mislim, to mi ne liči na zaplašivanje, stvarno, onda kako izgledaju ubistva. Ako hoćemo nekog da zaplašimo, mi ćemo da ga sretnemo, prebićemo ga, polomićemo mu nogu, ruku, a ne na ovaj način, tri udarca u glavu, gde je bio prvi u slepoočnom delu, drugi u potiljačnom i treći u vratnom delu gde je došlo do kontuzije cerebre i trenutne smrti. Meni stvarno to ne liči na...I onaj laik koji nema veze s medicinom ne može da poveruje u takve stvari, da je to ličilo na zastrašivanje, onda ne znam kakvo je ubistvo, izuzev vatrenim oružjem. Svaki fizički obračun na taj način meni liči na ubistvo.

B92: To o čemu sada pričate to je pokazala i obdukcija.

Živka Pantić, supruga ubijenog novinara Milana Pantica: I obdukcija, da, zvaničan izveštaj imam, gde piše trenutna smrt je nastupila zbog kontuzije cerebre, a to što je on izjavio, stvarno... nije mi jasno samo s takvom izjavom šta je hteo da postigne. Zar on nije svestan da smo mi mnogo, isuviše smo povređeni da bi nas on dodatno vređao s takvim izjavama? Ako ne može ili nemoćan je ili nezainteresovan da razotkrije takvo ubistvo, neka odustane, ali nemoj da nas vređa takvim izjavama.

Branislav Jovanovic, novinar nedeljnika Novi put: Kako to da neko želi da zaplaši Milana Pantića, a zatim tako vešto i tako perfidno počini zločin, nema tragova, policija pet godina tapka u mestu, ne može da pokrene čak ozbiljniju istragu, iako oni kažu da rade, da ima 1.000 ljudi koji su saslušani, ali nema rezultata. Bio je i foto-robot, ali rezultata nema. Kažem, kako to da neko može tako perfidno da izvrši zločin, a da je želeo samo da zaplaši Milana Pantića?

Nadežda Gaće, predsednik NUNS-a: Mislim da Srbija ne može da govori da je krenula u demokratiju, da je uredeno društvo, a kad je reč o Milanu Pantiću...neverovatna je količina cinizma ministra policije gospodina Jočica, koji je na konferenciji...ja ne znam da li je to više i cinizam ili je to bezočnost, da on kaže - Milan Pantić je ubijen slučajno...Pa, ko ima pravo bilo kome slučajno da uzme život? Bila je greška. Pa, analiziraj tu grešku, nađi odgovorne za grešku, probaj barem donekle. Ovde ne može se nikome ublažiti ni bol, ni porodici, ali Milan Pantić je zaslužio da taj slučaj bude zatvoren kao i slučajevi Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović.

B92: U NUNS-u najavljuju nove svakodnevne akcije kojima će podsećati javnost i nadležne da se ubice i naručioci ubistva novinara šetaju slobodni.

Nadežda Gaće, predsednik NUNS-a: Meni se čini, to govorim u svoje ime, nadam se da će me kolege iz NUNS-a podržati, da se ovde kalkuliše ubistvima. U slučaju Milana Pantića, Slavka Ćuruvije i Dade Vujasinović, iza toga stoje namera i organizacija. Treba da odgovaraju oni koji su taj pakleni plan smislili. Pet godina od ubistva Pantića, sedam godina od Curuvije, 12 godina od Dade Vujasinović, to su ubistva koja u bilo kojoj zemlji, pa onda čak i u Srbiji, moraju biti razrešena jer dok ne budu razrešena teško možemo govoriti da je Srbija krenula ka bilo kom obliku demokratije, uređenog društva izgrađenih institucija i onog u čega običan građanin verovao...

I.dobro: ovako se pričalo - 2006. godine...Danas, sem povremenih medijskih podsećanja na ubistvo Milana Pantića više i ne razgovara...Pitanje je prosto, odgovor je komplikovan: da li je u Srbiji da se novinari ubijaju, a ubice - šetaju slobodno?!

 Glas javnosti - Vladan Dinić

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR