Glas Javnosti

REŠENJE U ŠKOLAMA: Zabranjuju se telefoni u ovim opštinama

Društvo
Autor: Glas javnosti

Pravilnik je dao dobre rezultate.

U svim osnovnim i srednjim školama na području opštine Priboj donet je Pravilnik koji zabranjuje korišćenje mobilnih telefona i ostalih elektronskih uređaja. Nikola Tošić, direktor Osnovne škole "Nikola Tesla" u Pribojskoj Banji, izjavio je da je pravilnik počeo da se primenjuje od kraja februara.

- Za sada ovaj pravilnik je dao dobre rezultate. Poboljšan je kvalitet nastave, obrazovno-vaspitni rad i sama komunikacija među učenicima. Na velikim i malim odmorima više ne gledaju u telefone, već se druže i igraju na terenima. Jedan učenik je rekao da čak sada mogu da naprave i timove za fudbal - istakao je Tošić za Kurir.

U skladu sa zakonom oni ne mogu da zabrane deci da donesu telefon u školu, navodi.

- Konkretno u našoj školi đaci drže ugašene mobilne telefone u torbama i po završetku časova mogu da ih koriste. Ukoliko postoji potreba za korišćenjem u toku nastave zbog neke nastavne jedinice upotreba se dozvoli samo tad - objašnjava Tošić i dodaje:


- Pravilnik je donešen zbog mnogobrojnih zloupotreba telefona, čak su se i na društvenim mrežama pojavljivali video-snimci iz učionice i škole. Pre stupanja na snagu roditelji su potpisivali saglasnost da su upoznati sa pravilnikom i niko nije pravio problem. Jedino što su neki bili zabrinuti zbog komunikacije sa decom, ali objašnjeno im je da ukoliko se nešto desi razredne starešine su te koje imaju kontakt roditelja. Suština i zajednički cilj nam je da đake što više udaljimo od telefona, društvenih mreža i igrica jer će to automatski povećati kvalitet učenja i koncentracije.

Iako u osnovnim školama Priboja do sada nisu zabeleženi problemi, Tošić predviđa da bi moguće izazove moglo doneti njegovo sprovođenje u srednjim školama.

- Srednjoškolci su tinejdžeri koji godinama koriste telefone i videćemo kako će škole postupati i da li će se pravilnik poštovati u punom kapacitetu i koje bi sankcije mogle biti za kršenje istog.


Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR