Glas Javnosti

OVO JE NEIZDRŽIVO! KREDIT ZA EKSKURZIJU: Evo šta poskupljuje putovanja – škole otkazuju aranžmane

Društvo
Autor: Glas javnosti

Mnoge stavke su u međuvremenu poskupele – hoteli, gorivo, a tu su i dnevnice za nastavnike…

Za organizovanje đačkih ekskurzija učenika srednje Medicinske škole u Leskovcu agenciji “Bavka-Tours” biće plaćeno 18,2 miliona dinara, prema podacima iz zaključene javne nabavke.

A u slučaju da, recimo, svi maturanti ove škole krenu na osmodnevnu ekskurziju po Italiji i Španiji, njihovi roditelji će za ovaj doživljaj svoje dece morati da izdvoje jednu celu prosečnu radničku platu – tačnije, minimum 45.000 dinara.

Za medicinare na trećoj godini, koji na ekskurziji obilaze Republiku Srpsku staratelji će morati da se isprse sa 26, a za prvake koji obilaze zapadnu Srbiju minimum 20 hiljada dinara.

“Da bi poslao dete na ekskurziju ili rekreativnu nastavu, podigni kredit! O tome smo već unapred razmišljali”, komentariše za Rešetku jedan od roditelja.

I najverovatnije je ova majka leskovačke srednjoškolke u pravu kada se uzme samo činjenica da jednodnevna ekskurzija za peti razred, koja podrazumeva odlazak do Beograda, šetnju Zoo vrtom i Knezom, košta 7.500 dinara.

A, verovali ili ne, cena rekreativne nastave na Zlatiboru, koju je ponudila jedna blačka osnovna škola, iznosi čak 43.000 dinara.

“Jeste Zlatibor najskuplja destinacija, ali sa nastavničkim dnevnicama, kod nas ona košta 35.000 dinara za naredno leto. Cene su zaista otišle mnogo i ovde na jugu to roditelji ne mogu da priušte svojoj deci”, potvrđeno nam je u jednoj turističkoj agenciji koja ima ponudu za nastavu u prirodi.

Direktor Turističke agencije “Euroturs” Milan Petković kaže da cenu rekreativne diktira pre svega tržište, a da su od proleća do jeseni za 20 odsto poskupele sve usluge.

“Pre svih daleko je skuplji hotel koji je u ponudi. Uz to, dnevnice nastavnicima koji idu sa decom se isplaćuju preko agencije, a to znači da pored bruto iznosa treba da se plati i 20 odsto PDV. Tako da se duplira suma novca koju zapravo dobijaju nastavnici. Poskupelo je i gorivo, inflacija je učinila svoje, a Zlatibor je najskuplja i najtraženija destinacija” objašnjava on.

Ovu školsku godinu svakako su obeležile cene ekskurzija za koje roditelji kažu da su preskupe. Tako se po društvenim mrežama nižu komentari očajnih roditelja koji se zgražavaju pred previsokim, za ove prilike, cenama aranžmana koji se nude.

“Cena aranžmana do Soluna po osobi za polazak iz Beograda i Novog Sada je 30 evra, a cena istog aranžmana po osobi za polazak iz Niša i Leskovca je 27 evra. Nešto mi se tu ne slaže. Ako deca putuju avionom, onda je u redu”, napisao je jedan roditelj.

O ostalim ekskurzijama da se i ne govori. Cene su drastično porasle, a roditelji su očajni.

“Ove godine za ekskurziju moraš da podigneš kredit, ako je dete u višim razredima osnovne, ili u srednjoj školi u završnim razredima. To što se daje na rate, ništa ne znači, jer su i te rate previsoke. Još da je samo to, nego i dodatni novac za trošak, ručak, opremanje deteta, užas. Zaista je postalo neizdrživo”, pišu nam roditelji.

Posledica rasta cene smeštaja, goriva, pa samim tim i preskupih ekskurzija, jeste da sve više škola otkazuje ekskurzije.

Glas javnosti/Rešetka

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR