Glas Javnosti

Da li će Torlakova ili holandska vakcina ove godine štititi građane od gripa?

Društvo
Autor: Glas javnosti

Prošle godine prve doze grip vakcina stigle su u zavode za javno zdravlje krajem septembra

Srbija je ove godine nabavila 364.500 doza vakcina protiv sezonskog gripa. Iz uvoza stiže 344.700 doza vakcina holandske kompanije Abot i 19.800 doza Torlakovih vakcina. Reč je o četvorovalentnim i trovalentnim vakcinama. 


U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) za Euronews Srbija kažu da su za predstojeću sezonu obezbedili grip vakcine u skladu sa planom Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut“, za sezonu 2023/2024.

"Kroz postupak javne nabavke obezbeđeno je 344.700 doza četvorovalentnih vakcina proizvođača Abbott Biologicals B.V i 19.800 doza trovalentnih vakcina zaštićenog naziva Torvaxflu, proizvođača Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak", kažu u RFZO.

Prošle godine prve doze grip vakcina stigle su u zavode za javno zdravlje krajem septembra, te je imunizacija počela već početkom oktobra. Očekuje se da će tako biti i ove. 


Svetska zdravstvena organizacija u više navrata je upozorila da gripa skoro da nije ni bilo prethodnih godina zbog korone, ta da se može očekivati jači nalet virusa.

Pogramom obavezne imunizacije u Srbiji definisane su kategorije koje mogu da dobiju grip ovu vakcinu o trošku države. To su trudnice, stariji od 65 godina, deca starija od 6 meseci ukoliko imaju teška hronična oboljenja, članovi porodice osoba koje zbog svoje bolesti ne smeju da dobiju vakcinu, a jako su ugroženi ukoliko se razbole, zdravstveni radnici kao i svi smešteni i zaposleni u gerontološkim centrima i ustanovama socijalno- zdravstvene zaštite.

U Institutu Torlak kažu da imaju kapacitete da proizvedu, skladište i distribuiraju 500.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa. 

"Plan proizvodnje se ipak usaglašava sa iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova koje za sezonu 2023/2024 iznose samo 19.800 doza", kažu u Torlaku za Euronews Srbija.

Inače, Torlak je 2020. godine uspeo da proizvede i stavi u promet trovalentne vakcine protiv gripa TorVaxFlu®. Vakcina je proizvedena kroz projekat Svetske zdravstvene organizacije (SZO) "Globalni akcioni plan za proizvodnju vakcine protiv gripa", nakon 15 godina pauze.

Torlakova vakcina u početku je registrovana za upotrebu kod odraslih osoba od 18 do 65 godina starosti. To je bio jedan od argumenata zašto vakcina nacionalnog proizvođača nije ušla u širu primenu. Stanovništvo starije od 65 godina najčešće se vakciniše protiv gripa.


"Prošle godine (2022.), nakon sprovedenog kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripa u cilju proširenja terapijske indikacije za primenu ove vakcine, omogućena je njena upotreba i u populaciji starijoj od 65 godina", kažu u Torlaku.

Međutim, to nije bilo dovoljno da se ove godine nabavi više Torlakovih vakcina.

Inače, Torlak je i prošle godine, za sezonu 2022/23 planirao proizvodnju od pola miliona doza vakcina i proizveo aktivnu komponentu, ali je država kupila 22.640 doza.

"Prošle godine uspešno smo realizovali proizvodnju aktivne komponente za planiranih 500.000 doza vakcine. Kako su zdravstvene ustanove u međuvremenu iskazale potrebu za samo 22.640 doza, planovi za proizvodnju finalnog proizvoda su usklađeni sa iskazanim potrebama", kažu u Torlaku.

Očigledno je da će građane Srbije i ove godine štititi uglavnom vakcina iz uvoza - Abotova četvorovalentna. Za one koji bi radije da se zaštite domaćom vakcinom, biće i Torlakovih trovalentnih vakcina.

Podsetimo, vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve, tri nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje imuniteta varira između šest i 12 meseci.

Iz Batuta svake godine poručuju da vakcine imaju različitu efikasnost prema uzrasnim kategorijama, ali da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i smanjuje mogućnost komplikacija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR