Glas Javnosti

VAKCINE PROTIV KORONE kreću da se proizvode U SRBIJI! Vučić najavio pokretanje fabrike

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić pre par dana izjavio je : “Mi ćemo pokušati da napravimo fabriku vakcina u Srbiji.“ Čini se da su njegove reči brzo i realazovane budući da je Institut za virusologiju Torlak najavio proizvodnju ruskih vakcina Sputnjik Ve.

Rusija je u početku bila skeptična, i osim na svom području odobrila je proizvodnju svojih vakcina još samo na teritoriji Kazahstana. Tamo je početkom decembra prošle godine Ruski fond za direktne investicije i Ministarstvo zdravlja Republike Kazahstana najavio potpisivanje sporazuma o saradnji za postupak registracije i distribucije prve svetski registrovane vakcine provid kovida, Sputnjik Ve. Ovaj sporazum potpisali su generalni direktor fonda, Kiril Dimitrijev i ministar zdravlja Republike Kazahstan, Aleksej Coj.

Narednih dana očekuje se dolazak ruske ekspedicije na institut Torlak kako bi se proverila njegova opremjenost. Direktorka ovog instituta, Vera Stoiljković navodi: “Tehnologije i okruženje u kojem se proizvodi vakcina nama nisu nepoznati. Uverena sam da bi naš institut, uz podršku državnog vrha, zajedno sa ruskim stručnjacima mogao veoma brzo da uspostavi proizvodnju ove vakcine u Srbiji.“

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj, Nenad Popović, posetio je  proizvodne kapacitete najvećeg ruskog proizvođača vakcina Sputnjik Ve. Popović je, sa stručnjacima iz Instituta Torlak i Ministarstva zdravlja, održao sastanak sa generalnim direktorom organizacije Generijum, Danilom Taljanskim, koji je potvrdio spremnost ruske strane da izvrši transfer tehnologija i pomogne u obuci srpskog kadra za proizvodnju ruske vakcine u Srbiji.

"Ne treba posebno napominjati koliki će značaj za nas imati proizvodnja ruske vakcine u Srbiji. Prvo za očuvanje zdravlja i života ljudi, a onda i za moguće razvojne perspektive za distribuciju ove vakcine na Balkanu i u Jugoističnoj Evropi", rekao je Popović.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović navodi da je ruska reakcija na proizvodnju njihovih vakcina na teritoriji Srbije potvrda prijateljskog odnosa naših dveju zemalja.

„To će, pre svega, mnogo značiti za samu državu, zato što nećemo zavisiti od drugih i strepeti da li će za nas biti dovoljno vakcine protiv kovida 19. Ogromno olakšanje jeste to što nam Rusi daju tehnologiju i svoje stručnjake koji će obučavati i pomagati našima. Sam proces bi trebalo da traje nekoliko meseci, jer je stvar ubrzana i već dobijamo veliki deo odrađenog posla koji su napravili ruski naučnici“, objašnjava dr Petrović.

Da je ruska vakciona od samog početka bila među omiljena u Srbiji svedoče i komentari na društvenim mrežama poput onog : “Samo Sputnik Ve, samo čisto pravoslavlje“. Za nju se čak opredelilo i oko 40% našeg naroda, trećina je na strani Fajzera, dok je preostala trećina neopredeljena.  Građanima se savetuje da je ispravna odluka opredeliti se za bilo koju od ove tri vakcine. Tome u prilog ide i izjava nase premijerke, Ane Brnabić: „Ja nisam birala vakcinu, Fajzerova je bila prva koja je stigla u Srbiju. Da je bila kineska vakcina, primila bih nju, da je bila ruska, primila bih nju. Bilo koju vakcinu koju je odobrila Agencija za lekove medicinska sredstva bih bez sumnje primila.“ Ipak stiče se utisak kako će većina Srba odahnuti kada se pokrene proizvodnja vakcine i u našoj zemlji, što se očekuje ovih dana.

(Glas javnosti)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR