Glas Javnosti

SRBIJA PLANIRA DA NABAVI 'MAGIČNI LEK' PROTIV KORONE: EXO-CD24 spašava od respiratora!

Korona virus
Autor: Glas javnosti

Srbija razmatra mogućnost da po završetku i poslednje faze ispitivanja i registracije nabavi inovativni lek EXO-CD24, koji se pokazao kao izuzetno efikasan u lečenju kovid pacijenata s teškom kliničkom slikom, a čiji je "posao" da spreči smrtonosu citokinsku oluju, saznaje nezvanično Kurir.

Lek EXO-CD24 razvio je tim čuvene i vodeće izraelske bolnice "Suratski medikal centar" iz Tel Aviva, sa profesorom Nadirom Arberom na čelu, a daje se inhaliranjem. Predstavljan kao "čudotvorni lek" i "magični metak" u borbi s kovidom 19, koji s nestrpljenjem iščekuje ceo svet, lek je o kome razmišlja i naša država.


- Srbija je od početka epidemije pratila razvoj i menjanje terapija za lečenje kovida 19 u vodećim državama sveta i u svoj protokol lečenja te bolesti uvodila najsavremenije terapije, bez obzira na cenu. Budući da su početna klinička ispitivanja pokazala da je EXO-CD24 efikasan i bezbedan, da o tome bruji ceo svet i čeka završetak studije, zainteresovani smo da nabavimo i taj lek kada bude registrovan i sprečimo najgore kod teških kovid pacijenata - kaže izvor  iz kriznog štaba i napominje da je Srbija na svega 51% vakcinisane punoletne populacije i da korona ima još puno prostora da napada pre svega nevakcinisane.

A šta je zapravo EXO-CD24 i kako funkcioniše objašnjava prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog.

- EXO-CD24 je inovativni lek protiv citokinske oluje kod kovid pacijenata. Upravo je uspešno prošao prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja, tako da znamo da je bio efikasan i bezbedan u maloj grupi ispitanika. Treća faza će se završiti u Izraelu do kraja 2021. Za sada, efikasnost mu je oko 90 odsto, odnosno toliko pacijenata sa teškom formom kovida moglo je da bude otpušteno iz bolnice za pet dana pošto su primali EXO-CD24. Do sada je davan odraslim hospitalizovanim pacijentima starosti između 18 i 80 godina sa pozitivnim PCR testom i teškom formom bolesti koji još nisu na mehaničkoj ventilaciji - kaže prof. Todorović i dodaje da bi lek trebalo da se inhalira jednom dnevno tokom pet dana.

Lek se, kako navodi, sastoji iz CD24 proteina, koji je ubačen u egzozome. - Protein CD24 sprečava nastanak citokinske oluje, koja se javlja kod pet do osam odsto pacijenata sa kovidom. Direktno se inhalira, pa odmah dospeva na mesto dejstva. Egzozomi su izuzetno male vezikule koje se odvajaju "pupljenjem" sa ćelijske membrane i služe u prenosu signala između ćelija, to je kao da dve ćelije razgovaraju preko mobilne mreže. Signali su proteini i masti koje se nalaze u egzozomima, dakle njihov sadržaj. Mogu da budu korisni u dijagnostici nekih oboljenja, npr. kod maligniteta, srčane ili bubrežne slabosti, a koriste se i u terapiji - kaže prof. Todorović.

Dodaje da su u "Suratski medikal centru", vodećoj izraelskoj bolnici u kojoj testiraju nove lekovi, u egzozome ubacil proteini CD24. - Tako su proizveli ovaj novi lek da bude selektivan - deluje gde treba i specifičan - deluje kako treba - ističe prof. Todorović i dodaje da na razvoju novog leka sarađuju Izrael i Grčka.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR